Zomeren in het MOT

Het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen heeft voor de zomerperiode weer een actief programma voorzien. Speciaal voor de thuisblijvers staat het MOT deze zomer in het teken van licht en vuur. Iedere dag van de week (behalve dinsdag en donderdag) leren de kinderen hout sprokkelen, hakken, zagen en vuur maken. Ze leggen een houtvoorraad aan, zagen en kloven het hout en zoeken naar tondel om hun vuurtje aan te maken. Op maandag, woensdag en vrijdag zijn er extra activiteiten. Op maandag maken de kinderen een Romeinse olielamp in aardewerk (om 14u). De kleintjes (tot 7 jaar) maken lantaarns (om 10u). Op woensdag laaien de vlammen op in de bakoven en worden er koekjes gebakken. Vrijdags wordt het pas écht smakelijk, want dan koken ze op een open houtvuur.

Elke eerste en derde zaterdag van juli en augustus kunnen volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar begeleid door een volwassene tijdens een Bak-Doe kennis maken met brood bakken in een met hout gestookte oven. Een medewerker van de educatieve dienst zal samen met het publiek de oven stoken, het deeg kneden en opbollen, de broodjes met de ovenpaal in de oven “schieten” en tenslotte het versgebakken brood uit de oven halen. Mensen die graag willen leren hoe ze zo’n authentieke houtoven kunnen gebruiken kunnen hier heel wat praktijkervaring opdoen.

Nieuw dit jaar is de Slijp-Doe. Op zaterdag 3 september leren volwassenen messen slijpen en wetten met een steen. Scherpe messen zijn voor vele vaklui, ook voor de kok of de chirurgn van fundamenteel belang om goed te kunnen werken. Breng zelf je mes mee!

Meer info: www.mot.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.