Zoektocht naar aanvulling voor het archief Hoste-Sabbattini

Op 12 april 2012 zal het precies honderd jaar geleden zijn dat Marcel Hoste op de wereld kwam. Deze Gentenaar was een echte allround-kunstenaar: hij schilderde, schreef, was poppenspeler maar hij werd vooral bekend als mimespeler. In 1952 stichtte hij het Sabbattini-Pantomimetheater, oorspronkelijk in één van de ruimten onder de Gentse Sint-Pieterskerk. Hoewel het letterlijk het kleinste theater van Europa was, slaagde het er toch in om internationaal naam te maken en de grootste mimespelers van de jaren 1950-1980 naar Gent te brengen. Op zijn beurt reisde Hoste met zijn Sabbattini-theater België en Europa rond.

Na een kort verblijf in Antwerpen keerde het archief van Hoste en zijn Sabbattini-theater vorig jaar terug naar Gent. In het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. Maurits Gysseling (DSMG) in Sint-Amandsberg wordt het momenteel geordend, geschoond en ontsloten. Al snel bleek het rijke en unieke karakter van het Hoste-archief. Het bestaat uit de briefwisseling van Marcel Hoste, glasnegatieven, foto’s, video’s, dagboeken, affiches, aankondigingen van voorstellingen, documenten over de oprichting van het theater, documenten over contacten met artiesten, theaterattributen, decors…

In 2012 – 100 jaar na de geboorte van Hoste en 60 jaar na de oprichting van het Sabbattini-theater – zullen het DSMG en de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg een aantal activiteiten organiseren. Zo loopt in september-oktober een groots opgevatte tentoonstelling rond de figuur van Hoste en zijn mimetheater. Geleide bezoeken zullen gekoppeld zijn aan een mimevoorstelling. Zo hoopt men niet alleen de figuur Hoste in de belangstelling te plaatsen maar ook de mimekunst terug naar een breder publiek te brengen. In de loop van 2013 plannen de initiatiefnemers ook nog een publicatie over het levensverhaal van Hoste.

Oproep
De initiatiefnemers zoeken momenteel zo veel mogelijk informatie over Marcel Hoste en zijn artistieke activiteiten. Ook is men op zoek naar materiaal dat met Marcel Hoste te maken heeft: schilderijen, tekeningen, poppen, foto’s, dia’s of film van of over Hoste. Wie hierbij kan helpen, kan contact opnemen via het e-mailadres info@dsmg.be of telefonisch een afspraak maken met Jean-Marie Heyerick (09/228.77.76). Ook wie geïntereseerd is om op de hoogte te blijven van het project en de verschillende activiteiten, kan zijn contactgegevens bezorgen via info@dsmg.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.