Workshop: Een eenvoudige website voor je heemkundige kring of museum

Brugge, zaterdag 4 december 2010 (9u-13u)
i.s.m. Heemkunde West-Vlaanderen

Veel heemkundige kringen zijn intussen al aanwezig op het internet met een eigen website. Sommige heemkundige websites zijn zeer uitgebreid, terwijl andere websites hoofdzakelijk een digitaal ‘visitekaartje’ zijn voor de vereniging. Heeft jouw heemkring nog geen eigen website? Dan loont het misschien wel de moeite om hierrond een initiatief te nemen. Terwijl tot voor enkele jaren enkel gespecialiseerde informatici een website konden bouwen, is dat tegenwoordig helemaal niet meer het geval. Er zijn nu ontelbare mogelijkheden om zonder enige technische kennis een eigen website te maken. Bovendien hoeft dit helemaal niet duur te zijn.

Wil je echt aan de slag, maar heb je nog wat hulp nodig? Dan kan je op zaterdag 4 december terecht in Brugge voor een praktische workshop over het maken van een (heemkundige) website.
De workshop is resultaatgericht: de bedoeling is dat de deelnemers tijdens de workshop al een echte website opzetten, en voldoende informatie hebben om deze na de workshop verder af te werken en te onderhouden. Na een korte inleiding over het maken van websites, gaan de deelnemers aan de slag met enkele systemen om een eenvoudige website op te zetten:

1.Weebly
Wil je een eenvoudige website in elkaar knutselen, maar heb je niet zoveel verstand van html of weinig zin om je te verdiepen in deze materie? Met Weebly bouw je, via een eenvoudig drag-and-drop systeem, in een handomdraai een mooie site. Meer info op weebly.com.
Voorbeeld: www.heemkringosschaert.be

2. Google Sites
Met behulp van Google Sites maakt je zonder technische kennis snel webpagina’s in je browser. Het enige wat je nodig hebt, is een Google-account. De dienst is nuttig als je bijvoorbeeld bepaalde gegevens op één plek wilt bewaren of informatie wil delen met andere personen. Verder is het mogelijk om er met meerdere gebruikers aan te werken. Meer info op www.google.com/sites/.
Voorbeeld: www.vaertlinck.be

3. Een eenvoudige blog maken
Een blog, ook wel weblog genoemd, is een website waarop geregeld nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde wordt weergegeven. Wie een blog bezoekt, treft dan ook op de voorpagina de recentste bijdragen aan.
Voorbeeld: krugerpleinpeperbus.blogspot.com

4. WordPress (optioneel)
Wil je iets meer mogelijkheden, dan zal je misschien wel een ‘content management systeem’ (CMS) willen installeren. Ook eenvoudige blog-software zoals WordPress kan echter als CMS gebruikt worden, en is vaak gebruiksvriendelijker dan echte CMS-systemen. Meer info op wordpress.org.
Voorbeeld: www.corsendonca.be

NB: aangezien WordPress iets meer technische kennis vereist, zal dit onderdeel enkel aan bod komen tijdens de workshop als deelnemers hier interesse voor hebben. Gelieve dit dan ook expliciet te vermelden bij je inschrijving. Je ontvangt dan de nodige informatie zodat je de software al op voorhand kunt installeren.

Deelnemen?
Het aantal deelnemers is beperkt tot 8 personen, zodat een persoonlijke begeleiding mogelijk is.
Van de deelnemers wordt verwacht dat ze
– effectief van plan zijn om een website te maken rond heemkunde / lokaal erfgoed
– relevant tekst- en beeldmateriaal meebrengen naar de workshop
– op voorhand eventueel al de gewenste domeinnaam registreren

Deelname aan de workshop is gratis. Houd er wel rekening mee dat de registratie van een domeinnaam (inclusief webruimte) ongeveer 35 euro (per jaar) kost. Na inschrijving krijg je hierover de nodige informatie.

Aanmelden voor de workshop kan via tijl.vereenooghe@heemkunde-vlaanderen.be.

Praktisch:

zaterdag 4 december 2010 | 9u-13u

Syntra West | Campus Brugge
Spoorwegstraat 14, 8200 Brugge (Sint-Michiels)
Locatie

Download de aankondiging (pdf)

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.