Willy Vandervelden en heemkring Jette winnen Vlaams-Brabantse prijzen

Op de provinciale vergadering van Heemkunde Vlaams-Brabant, vorige week in Kortenberg, sleepten Willy Vandervelden en de heemkring van Jette de jaarlijkse Prijs voor Heemkunde in de wacht.

Willy Vandervelden was in 1987 voorzitter van het Feestcomiteit 300 jaar parochie Buken en lag mee aan de basis van het toerisme te Kampenhout in het begin van de jaren negentig. De jury wees ook op zijn goede samenwerking met Heemkunde Vlaams-Brabant als hoofdredacteur van het toeristisch en historisch tijdschrift ‘Midden-Brabant’ en als voorzitter van gidsenbond Dijleland. “De vele uitstappen rond de hertogen van Brabant, naar Frankrijk of Nederland en de speciale nummers van het tijdschrift zijn er maar enkele voorbeelden van,” zei Rudy Janssens, voorzitter van het Verbond voor Heemkunde Vlaams-Brabant, tijdens de huldiging.

Geschied- en heemkundige kring van het Graafschap Jette en omgeving ontving de prijs voor verdienstelijke heemkring. De heemkring van Jette werd gesticht in 1961 en heeft heel wat bekende heemkundigen voortgebracht, waaronder stichter en eerste voorzitter Frans Van Bellingen, die later ook voorzitter werd van het Verbond voor Heemkunde Vlaams-Brabant. Ook Moeder Gladys Guyot de Mishaegen en Robert Van Haute, die heel wat baanbrekend wetenschappelijk werk verrichtten, komen uit dezelfde traditie voort. ‘Vorig jaar vierde het Graafschap Jette haar vijftigste verjaardag en omdat Daniel Rochette en Pierre Van Nieuwenhuysen het werk uit het verleden prachtig verder zetten, verdienen ze deze prijs,” klonk de motivatie van de jury.

De prijs werd ingesteld in 1982 door het Verbond voor Heemkunde Vlaams-Brabant onder leiding van Frans Van Bellingen. De prijs wordt uitgereikt aan personen en heemkringen die zich bijzonder hebben ingezet voor de studie van het eigen heem.

Overzicht laureaten

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.