Week van de Smaak

In Gent werd vandaag het startschot gegeven van de Week van de Smaak, een initiatief van de Vlaamse overheid dat gecoördineerd wordt door FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Met de Week van de Smaak wil de overheid verschillende eetculturen “op de kaart zetten”. Het is een aansporing om op zoek te gaan naar de verhalen achter producten en eetculturen. Dit jaar is het gastland Turkije. Met deze keuze willen de organisatoren aantonen dat de Turkse keuken veel meer inhoudt dan pita en kebab.

Alleen al de geografische ligging van Turkije, op de grens tussen het oosten en het westen, tussen Europa en Azië, maakt het land al uitermate interessant op culinair vlak. In het oosten van Turkije bevat de keuken bijvoorbeeld veel Aziatische elementen, in het westen veel Europese elementen. Ergens onderweg versmelten die verschillen in een heel diverse keuken.

Ook enkele heemkundige kringen organiseren een activiteit in het kader van de Week van de Smaak. Zo ging de Kring voor Heemkunde Edegem op zoek naar de verschillen en gelijkenissen tussen het koffiegebruik in België en Turkije. Oude originele menu’s, koffieserviezen en kleine snuisterijen worden tentoongesteld, begeleid met spreekwoorden en gezegden. Een demonstratie met een koffiebrander voor thuis, vergezeld van culinaire gerechten en zoetigheden uit Turkije, zorgen voor de smakelijke apotheose.

In Loppem (Zedelgem) stelt verzamelaar Géry Cappon, naar aanleiding van het dertigjarig jubileum van de Heemkundige Kring Pastoor Ronse, een honderdtal menukaarten uit het tweede deel van de 19de eeuw en het eerste deel van de 20ste eeuw tentoon. De tentoonstelling geeft een overzicht van de evolutie van de Belgische eetgewoonten in de voorbije honderd jaar.

Meer informatie en een overzicht van alle activiteiten vind je op weekvandesmaak.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.