Week van de Smaak in de Havesdonckhoeve

Vanaf december 2009 plaatsen we op de website elke maand een originele heemkundige activiteit ‘in de kijker’. Ook een activiteit van jouw vereniging kan in de kijker komen! We zijn op zoek naar activiteiten die origineel of vernieuwend zijn, of een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor andere organisaties.

Voldoet jouw activiteit aan die criteria? Stuur dan een verslag en een aantal foto’s naar consulenten@heemkunde-vlaanderen.be, en wie weet staat jouw activiteit volgende maand op onze website.

Deze maand zetten we Ons Klein-Brabants Boerenerf – Havesdonckhoeve in Wintam (Bornem) in de kijker. Op 15 november 2009 organiseerden zij een activiteit in het kader van de Week van de Smaak.

Zondagmorgen 15/11. Om 6u30 staat onze bakker al klaar in het bakhuis van de Havesdonckhoeve. ’t Zijn vroege vogels bij ons. Doch om de houtoven tot de gewenste temperatuur te stoken, ondertussen het deeg klaar te maken en te bakken, is dat een noodzaak om de bezoekers al iets te kunnen aanbieden tegen elf uur.

Maar … er is nog altijd veel wind en het regent ! Toch zijn alle medewerkers er om 9u30 zoals afgesproken. De tentjes worden gezet. De vuurkorven klaargemaakt. De muziekinstallatie geplaatst. In de “keuken” de nodige voorbereidingen getroffen.

Elf uur. De wind is wat geluwd en er valt minder regen. Het is pas na elven en de eerste bezoekers komen al toe. Die zijn zo geïnteresseerd – zal later blijken – dat ze bijna de hele dag doorbrengen op de Havesdonckhoeve. Even na de middag klaart het volledig op en de zon laat zich zien. Wat een geluk.

Nu er geen regen meer valt, komen de bezoekers af en aan. Het wordt een drukte van jewelste. De mensen eten, drinken, praten en maken er een zeer gezellige dag van, genietend van de sfeer op het erf met de fakkels, de tuinkaarsen, de houtvuren en de Turkse muziek, met af en toe ook wat Vlaamse klanken.

Wat wordt er als proevertjes aangeboden?
Naast het traditionele Havesdonckhoevebrood, de alom geprezen speculaas, de witte en rode Havesdonckhoevewijn en fruitsap voor de kinderen, waren er vanzelfsprekend ook de Turkse specialiteiten.

Als aperitiefje – of tussendoortje – kon men genieten van een borreltje Rakı.
Ook de tarhanasoep viel in de smaak en de liefhebbers konden hun soepje nog wat versterken met korreltjes rodepeper. Een brok ekmek erbij of wat yufka, maakte het geheel af.

De mierenzoete baklava, al dan niet met een straffe tas echte Turkse koffie of een muntthee met verse muntblaadjes, waren natuurlijk ook niet te versmaden. Ondertussen kon naar hartelust gesnoept van de grote en kleine zoete Lokum.

Verder was er ook te koop en uiteraard vooraf te proeven, wat onze bakker Stef zelf nog extra had bereid in de bakoven :
Pide of ekmek : authentiek wit Turks brood met zuurdesem.
Kandil Simidi : kransjes zanddeeg – met yoghurt als basis – met sesam- of maanzaad.
Peynirli Poğaça : gerezen deegflapjes gevuld met schapenkaas, dille, peterselie en cayennepeper.
Cacık : een yoghourtdressing met geperste knoflook, snippers appel en komkommer.

Het bewijs dat het lekker was? De bezoekers bleven tot en met het avonddonker rondhangen, lachen, praten en eten bij de gezelligheid van de vuurkorven en … er bleef niets meer over van al het lekkers. Brood, speculaas, tarhana, ekmek, baklava, yufka, lokum, kandil simidi, peynirli poğaça, cacik … alles was op.

Voor ons tijd dus om op te ruimen, de afwas te doen en het werkjaar in glorie af te sluiten.

[nggallery id=3]

Met dank Frans Spiessens voor het verslag en de foto’s. In de Havesdonckhoeve is het Museum van oud landbouwalaam en volkshuisraad gevestigd. Adres: Nattenhaasdonckstraat 13, 2880 Bornem-Wintam. E-mail: havesdonckhoeve@skynet.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Activiteit in de kijker.