Week van de Begraafplaatsen 2011

Van 28 mei tot 5 juni 2011 vindt de 9de editie van de Week van de Begraafplaatsen plaats. Om zo veel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten warm te maken voor het initiatief, sloegen twee funeraire verenigingen, Epitaaf en Grafzerkje, de handen in mekaar. Ook voor heemkundige kringen is de Week van de Begraafplaatsen een ideale gelegenheid om activiteiten te organiseren rond funerair erfgoed.

Dit jaar namen al zo’n vijftien steden op één of andere manier deel aan het evenement, maar in 2011 willen de initiatiefnemers dit aantal gevoelig optrekken. Ze roepen dus iedereen op om tijdens de Week van de Begraafplaatsen een funeraire activiteit te plannen. Het kan daarbij gaan om uiteenlopende initiatieven, zoals een georganiseerde rondleiding op een begraafplaats of op een kerkhof, een tentoonstelling over een funerair gegeven, een voordracht, een performance of een toneelvoorstelling…

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Jacques Buermans (Grafzerkje) of Anne Mie Havermans (Epitaaf). Bij voldoende interesse plannen de organisatoren in februari 2011 een ontmoetingsdag waarop het initiatief nader toegelicht zal worden. Daarom vraagt men om te reageren voor 30 januari 2011.

De Europese Week van de Begraafplaatsen werd gelanceerd door de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Momenteel zijn er zo’n 130 Europese begraafplaatsen uit meer dan 20 Europese landen bij deze organisatie aangesloten.

Download de volledige oproep (pdf)

Geplaatst in Evenementen.