Waasland-in-stukken

Het Intergemeentelijk Waas Archievenoverleg (WAO) viert in oktober zijn tiende verjaardag met een tentoonstelling in het kasteel Cortewalle in Beveren.

Het WAO is het informele overlegplatform van de archivarissen en de archiefverantwoordelijken van de gemeenten Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht, de archivarissen van het Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen en het Rijksarchief in Beveren, de ambtelijke verantwoordelijke voor de culturele archiefwerking van de provincie en een erfgoedconsulent van de Erfgoedcel Waasland.

Het WAO is de auteur van het Archiefreglement voor de gemeenten in het Land van Waas, dat inmiddels door alle negen Wase gemeenteraden is goedgekeurd en een regionale uniforme archiefwerking ondersteunt. In 2006 ontwikkelde het WAO in samenwerking met de Erfgoedcel Waasland het publieksproject ‘Archief Op het Spoor’. Een reizende tentoonstelling – de archieftrein – liet het publiek op onverwachte locaties kennismaken met de archiefwereld. Het project werd in 2007 genomineerd voor het Gouden Shot, de eerste Vlaamse cultuurcommunicatieprijs. Momenteel reist de archieftrein langs de Wase scholen. Hiervoor werkten de Wase archivarissen in 2008 een lessenpakket uit voor de tweede graad van het Middelbaar Onderwijs.

WAASLAND-IN-STUKKEN
Het WAO wil nu samen met het grote publiek zijn tiende verjaardag vieren. Zo’n negentig bijzondere en grotendeels onbekende archiefdocumenten uit de Wase lokale overheidsarchieven, inclusief het Provinciaal Archief in Gent en het Rijksarchief in Beveren, zijn samengebracht in een gelegenheidstentoonstelling. Het zijn documenten die niet alleen mooi ogen maar vooral inhoudelijk van belang zijn voor de geschiedenis van de regio.

Ook het persoonlijke verhaal komt aan bod: bezoekers kunnen ter plaatse hun voorouders uit Sint-Niklaas, Beveren en deelgemeenten opzoeken in de gedigitaliseerde akten van de Burgerlijke Stand uit 1796-1908.

De tentoonstelling is open op
woensdag 7, 14, 21 oktober van 14 tot 17u en van 20 tot 22u
zaterdag 3, 10, 17, 24 oktober van 14 tot 17u
zondag 4, 11, 18, 25 oktober van 10 tot 17u

in het Kasteel Cortewalle (Essendreef, Beveren). Toegang gratis. Info: 03/750.17.50.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Tentoonstellingen.