Vrijwilligers rekruteren voor lokale erfgoedverenigingen

De voorbije maanden organiseerden Heemkunde Vlaanderen en het Forum voor Erfgoedverenigingen in elke provincie een vormingsavond rond het rekruteren van vrijwilligers voor lokale erfgoedverenigingen. Deze avonden bestonden telkens uit een interactieve voordracht van Koen Vermeulen (Steunpunt voor Vrijwilligerswerk) en een rondetafelgesprek. In deze gesprekken deelden lokale erfgoedverenigingen met een goed rekruterings- en medewerkersbeleid hun expertise en ervaringen met de andere deelnemers.

Hoe kan ik nieuwe vrijwilligers rekruteren voor mijn erfgoedvereniging? Hoe kan mijn bestuur verjongen? Waar moet ik hierbij op letten? Hoe moet ik een goed medewerkersbeleid voeren zodat de nieuwe vrijwilligers ook blijven komen? Deze vragen stonden centraal tijdens de cursussen.

De hoofdlijnen van de presentatie en de resultaten van de rondetafelgesprekken werden nu gebundeld in een uitgebreid artikel. De theorie, aangereikt door Koen Vermeulen, wordt zo aangevuld met tips en voorbeelden uit de praktijk. Het artikel, dat binnenkort ook verschijnt in het eerste nummer van het nieuwe ondersteunend tijdschrift van Heemkunde Vlaanderen, kan je hieronder al integraal downloaden.

Ook op zoek naar witte raven? Vrijwilligers rekruteren voor lokale erfgoedverenigingen (pdf)

Geplaatst in Bladwijzer.