Vlaamse Erfgoedbibliotheek wint Vlaamse Cultuurprijs

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege beloonde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek vorige week met de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek werd eind 2008 opgericht als een netwerk van zes partnerbibliotheken (de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de Openbare Bibliotheek van Brugge, de Provinciale Bibliotheek Limburg en de universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven), maar de werking mikt op het hele veld van erfgoedbibliotheken. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek heeft zich op korte tijd ontwikkeld tot een gerespecteerde ondersteunende organisatie. Ze slaagt erin om heel verschillende types bibliotheken (in musea, archieven, kloosters, universiteiten, openbare bibliotheken…) met elkaar te laten samenwerken. De communicatie is dynamisch en maakt intelligent gebruik van de nieuwe media.

In november 2012 lanceerde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de gebruiksvriendelijke portaalsite Flandrica.be met gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. De website is een ware schatkamer met zowel kostbare handschriften of werk van literaire reuzen als liedjesteksten, kookboeken en andere alledaagse documenten. Met Flandrica.be zet de organisatie het nut en belang van digitalisering in de kijker, een van de grote uitdagingen voor de hele cultureel-erfgoedsector. Digitale ontsluiting zorgt ervoor dat iedereen zonder drempel kan kennismaken met prachtige stukken uit onze geschiedenis en komt bovendien de conservatie van de originele stukken ten goede.

Een ander initiatief is Boekensteun.be, een baanbrekend proefproject waarin de Vlaamse Erfgoedbibliotheek samen met enkele partners op zoek gaat naar de mogelijkheden van externe fondsenwerving (‘crowdfunding’) in de cultureel-erfgoedsector.

Volgens de jury illustreert de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de rol die een kleine organisatie kan spelen om muren te slopen tussen de verschillende bewaarinstellingen. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse overleg- en ontmoetingsmoment Het Groot Onderhoud in Brugge over de bijdrage die de cultureel-erfgoedsector kan leveren tot de toeristische aantrekkingskracht van Vlaanderen.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.