Visserswoning wordt museum

In Koksijde werd een authentieke visserswoning herbestemd tot lokaal museum. Het ‘erfgoedhuis Nys-Vermoote’ opende deze week de deuren voor het publiek. De naam verwijst naar de oorspronkelijke bewoners, Carol Nys en Isidoor Vermoote, resp. grootvader en oom van striptekenaar Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke. Nys kwam er vele jaren op vakantie en was getuige van het harde labeur van een keuterboer-visser, de steeds meer toestromende toeristen en de ambiance toen zijn grootvader rijkelijk jenevers schonk voor de gasten.

De visserswoning Nys-Vermoote werd in 2001 beschermd als monument. Enkele jaren later kocht het gemeentebestuur van Koksijde de woning aan met de bedoeling het te restaureren en te herbestemmen als erfgoedhuis. Aan de hand van authentieke tekeningen van Jef Nys en zijn kleindochter, in combinatie met typische oude postkaartzichten van Koksijde, dompelen stripfiguur Jommeke en zijn vriend Flip de bezoeker helemaal in de tijd van toen en loodsen zij hem doorheen de historische ontwikkeling van Koksijde als kleine vissersgemeente tot de florerende toeristische badplaats die ze vandaag geworden is.

Voor de inrichting koos het gemeentebestuur bewust voor de door haar in 2008 aangekochte authentieke meubels van Karel Loppens (1875-1962). Deze heemkundige leverde baanbrekend werk in het kader van de localisatie van de abdijsite Ten Duinen. Hoewel deze meubels aan een rijke burgerfamilie toebehoorden en dus een stijlbreuk met het armoedige interieur van het huisje betekenen, houdt het gemeentebestuur eraan ze er tentoon te stellen om de wisselwerking aan te geven tussen deze heemkundige die als één der eersten de wetenschappelijke waarde van de ruïnes van de duinenabdij in herinnering bracht en de vissersbevolking die sinds eeuwen leefde in de nabijheid van deze ruïnes en voor wie ze een dagelijkse realiteit waren geworden.

Het huisje aan de Tulpenlaan 46 in Koksijde is vrij toegankelijk tijdens de schoolvakanties. Gidsbeurten zijn mogelijk na reservatie via sarah.verstaen@koksijde.be of 058/53.21.05.

Interesse in het thema van vissers en toeristen? Kom dan zeker ook naar de Heemdag 2011 op 24 september in Blankenberge!

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.