Verslag van de studienamiddag Heemkunde Actueel 2017

Participatie in het lokale erfgoedveld

Op zaterdag 18 november verzamelden heemkundigen van over heel Vlaanderen in Mechelen om geïnspireerd te worden door participatieve projecten in het lokale erfgoedveld. Naast het in kaart brengen van het verleden van een lokale gemeenschap, brengen lokale erfgoedorganisaties, musea en verenigingen ook mensen samen en treden ermee in dialoog. Dit gebeurt vaak op een participatieve manier: buitenstaanders worden aangetrokken om actief mee te werken aan de opzet en uitwerking van erfgoedactiviteiten. Niet louter als publiek, maar ook als co-creator.

De namiddag ging van start met een inleidende lezing door Hildegarde Van Genechten, waarna drie parallelle sessies met telkens twee presentaties plaatsvonden waarin lokale participatieve projecten werden voorgesteld en vragen werden beantwoord. Hoe bouw je bijvoorbeeld een participatieve werking uit en wat zijn de uitdagingen en/of valkuilen hierbij? De presentaties van de diverse lezingen zijn terug te vinden op www.heemkunde-vlaanderen.be/heemkunde-actueel-2017-een-terugblik/

Lees het artikel (pdf)

Geplaatst in Bladwijzer - Beheer en organisatie.