Verenigingsarchief. Gezocht en gevonden

Vlaanderen is trots op een rijk verenigingsleven en de vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Terecht, wat ons betreft! Elk van deze verenigingen heeft een eigen karakter met activiteiten die nauwelijks meer uiteen kunnen lopen.

Maar hoe zit het met de geschiedenis van deze verenigingen? Welke verenigingen zijn verdwenen en wat waren hun activiteiten? Zijn er nog sporen van hun werking terug te vinden? Misschien zijn er nog archieven van de vereniging bewaard. Maar waar dan?

Heemkundige kringen en andere erfgoedorganisaties beheren vaak archieven van verenigingen. Zowat alle kringen zijn op de hoogte van waar zich nog meer archieven bevinden. Maar hoe zorgt u ervoor dat ook het grote publiek weet waar de gezochte archieven op dit moment terug te vinden zijn?

In deze workshop stellen we kort het systeem van Archiefbank Vlaanderen voor. We geven uitleg bij waar u op moet letten als verenigingsarchief. Daarna tonen we via een praktijkoefening aan hoe het systeem door elke erfgoedorganisatie kan toegepast worden.

Doelgroep

De workshop is er voor iedereen die de weg wil kennen en tonen naar collecties met lokaal erfgoed (lokale musea, lokale documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren, …).

Organisatie

Heemkunde Vlaanderen, Heemkunde Vlaams-Brabant, Archiefbank Vlaanderen en Heemkring De Semse.

Docent

Karim Ettourki (Archiefbank Vlaanderen) en Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen)

Tijdstip

Woensdag 7 juni van 18.30-21.30 uur

Locatie

Heemhuis De Semse, Schoolstraat 17, 1980 Zemst

Kosten

Deelnemen kost 5 euro. Tijdens de workshop ontvangt u het cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘Verenigingsarchief + naam deelnemer’.

Aanmelden en meer info

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de workshop via onderstaand inschrijvingsformulier.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Naam

E-mailadres

Organisatie

Adres

Telefoonnummer

Aantal deelnemers

Namen deelnemers

Opmerkingen (wens je bijvoorbeeld een factuur?)

Kruis dit vakje aan als je de maandelijkse e-nieuwsbrief van Heemkunde Vlaanderen wenst te ontvangen.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.