Verdwenen stokerijen in kaart

Jenever is dé nationaal gedistilleerde drank van België. Elke gemeente telde halverwege de 19de eeuw wel een of meerdere (landbouw)stokerijen. Nu rest er nog slechts een handvol actieve stokerijen in België. De geschiedenis van de jenever kan je ontdekken in het Jenevermuseum in Hasselt dat eind 2014 grondig werd vernieuwd. Het museum wil de bezoeker een meer belevingsvolle weergave bieden van het verhaal van deze geestrijke drank.

Een van de nieuwigheden is een interactieve kaart waarop je op zoek kan gaan naar informatie over stokerijen in je gemeente of regio. Op de kaart vind je zowel verdwenen als nog bestaande stokerijen en likeurfabrieken in België, Nederland, Frans-Vlaanderen en een stukje Duitsland, de gebieden waar jenever volgens de Europese, beschermde oorsprongsbenaming geproduceerd mag worden.

Momenteel zijn er 154 stokerijen op de kaart te consulteren. Het gaat hoofdzakelijk om verdwenen stokerijen in Vlaanderen. Klik je op een stokerij, dan krijg je een fiche met op de ene zijde een of meerdere afbeeldingen van objecten uit de collectie van het Jenevermuseum van die betreffende stokerij en op de andere zijde het belangrijkste adres, de korte historiek en enkele producten van de stokerij. Het Jenevermuseum heeft de ambitie deze kaart verder uit te breiden om zo het enorme stokerijenverleden te inventariseren. Lokaal onderzoek naar jenever(stokerijen) is daarbij erg waardevol.

Maar hoe kom je de geschiedenis van lokale stokerijen op het spoor? Lees hier het volledige artikel!

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Bladwijzer.