Veilig opgeborgen: insecten in je collectie

In oktober 2011 organiseert Heemkunde Vlaanderen de cursus ‘Veilig opgeborgen: insecten in je collectie’. De twee identieke cursussen vinden plaats op 12 oktober in Leuven en op 19 oktober in Grobbendonk.

Met deze cursus bieden we je de kans om meer te weten te komen over wat er in je collectie aan insecten rondkruipt. Wat is het en wat doet het? Is het schadelijk? Hoe pak ik het aan? Lesgever is Andries Deknopper, monumentenwachter interieur bij Monumentenwacht Vlaams-Brabant en auteur van de brochure ‘Dieren in en op gebouwen – insecten’. Daarin licht hij bijvoorbeeld toe dat niet-giftige en ecologische methoden vaak effectiever zijn dan bestrijding met insecticiden.

Wat mag je van deze cursus verwachten? Na een stevige introductie in de wereld van veelvoorkomende insecten in collecties volgt er anderhalf uur praktijk. Daarin wordt geoefend in het herkennen van de insecten, en ga je op locatie actief op zoek naar mogelijke beestjes. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen, het uitwisselen van ervaringen en/of het meebrengen van aangetaste voorwerpen uit je eigen collectie.

Ter afronding van de cursus ontvang je een startpakket met een paar katoenen handschoenen, de brochure ‘Dieren in en op gebouwen – insecten’, een handig vergrootglas, een Anobium feromoonkleefval en detectiepapier.

Praktisch:

  • Woensdag 12 oktober 2011 (14u-17u) in het Scouts en Gidsen Museum Leuven (Sint-Geertruiabdij 5, 3000 Leuven)
  • Woensdag 19 oktober 2011 (14u-17u) in het Diamantmuseum (Kabienstraat 2a, 2280 Grobbendonk), i.s.m. Diamantmuseum en Erfgoedcel Kempens Karakter. Van 13u tot 14u ben je ook welkom voor een verkennende rondleiding in het Diamantmuseum.

Deze cursus zal herhaald worden in 2012 in de andere provincies.

Deelname kost 10 euro (incl. startpakket). Inschrijven is verplicht en kan via onderstaand inschrijvingsformulier of door een e-mail te sturen naar Elke Verhoeven. Na bevestiging mag je het totale bedrag overschrijven op BE79 0682 2185 9033 met als vermelding ‘Veilig opgeborgen: insecten’. Voor meer informatie kan je terecht bij Elke Verhoeven op 015/20.51.74.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.