Veilig omgaan met technische collecties

De veiligheid en het welzijn van werknemers verzekeren is een bekommernis van elke werkgever. Beheerders van technische collecties moeten niet alleen rekening houden met personeel en vrijwilligers, maar ook met publiek dat in aanraking komt met hun collectie. In een globaal preventieplan (GPP) formuleert de beheerder hoe de veiligheid en het welzijn van die mensen verzekerd wordt. Deze handleiding wenst beheerders van technische collecties op weg te helpen bij het opstellen van een GPP voor hun museum, instelling of vereniging.

In het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen wordt al meer dan twintig jaar actief met techniek omgegaan, zonder noemenswaardige ongevallen. Toch was het hoog tijd om de veiligheid van het personeel en de bezoekers eens onder de loep te nemen. Al snel bleek dat er op dit vlak nog heel wat werk voor de boeg lag, voor het MOT, maar ook voor heel de sector. Met steun van de Vlaamse Overheid werd in september 2006 gestart met het project Veiligheid van personen in omgang met technische collecties. In het kader van dit project werd onder andere een stuurgroep opgericht, een rondetafelgesprek en een studiedag georganiseerd en werd tot slot deze handleiding gepubliceerd.

Download de publicatie (pdf)

Geplaatst in Publicaties.