Over wezen en wafelijzers. Mogelijkheden en beperkingen van staten van goed in het historisch onderzoek

Eind 2010 organiseerde Heemkunde Vlaanderen in Drongen de vormingsreeks ‘Over wezen en wafelijzers’. Docent Reinoud Vermoesen (Universiteit Antwerpen) behandelde tijdens vier avonden de mogelijkheden en beperkingen van staten van goed in het historisch onderzoek. In het tweede nummer van Bladwijzer verscheen een uitgebreid artikel, dat de neerslag vormt van deze cursusreeks. Je kunt het artikel hieronder ook integraal downloaden:

In het artikel gaat Vermoesen dieper in op de formele kenmerken, de vormingsgeschiedenis en de representativiteit van staten van goed. Via een diepteanalyse van honderden boedels uit de Aalsterse regio, probeert hij stap voor stap de staten van goed te ontleden. Van belang is dat deze studie een grotere reikwijdte heeft, ver voorbij de regionale grenzen.

Ook andere regio’s uit het voormalige graafschap komen voor het voetlicht. Het is de intentie om de lezer een leidraad te geven bij het onderzoek van boedels en te wijzen op de mogelijkheden en beperkingen van deze rijke bron.

Download: Over wezen en wafelijzers. Mogelijkheden en beperkingen van staten van goed in het historisch onderzoek (pdf)

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Bladwijzer.