Van hoed tot ondergoed

In het Erfgoedhuis Kortenberg werd gisteren de publicatie ‘Van hoed tot ondergoed’ voorgesteld, een nieuw standaardwerk over kledij en streekdrachten in Vlaanderen. In drie grote luiken – thematisch, geografisch en sociologisch – worden zowat alle aspecten van onze kledij van vroeger tot nu behandeld. Het boek is het resultaat van een unieke samenwerking tussen verschillende onderzoekers die elk expert zijn in hun vakgebied. Henri Vannoppen, ondervoorzitter van Heemkunde Vlaams-Brabant, zorgde voor de eindredactie van het boek en schreef zelf verschillende artikels.

De eerste uitgave van een boek over kledij in Vlaanderen verscheen in 1994 onder de titel ‘Streekdrachten in onze gewesten’. Zorgvuldig studiewerk bracht nu dus voldoende gegevens samen voor een tweede boek. De publicatie, een initiatief van het Instituut voor Vlaamse Volkskunst, werd uitgegeven door het Davidsfonds.

Hoe evolueerde de mode de afgelopen eeuwen? Waren er grote verschillen in klederdracht tussen de verschillende provincies? Waarom droegen arme mensen klompen? Wat is passende kledij voor een huwelijk? Welke invloed hebben streekdrachten op de mode? Van hoofddeksel tot ondergoed: kledij is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Wat je draagt, hangt niet alleen samen met je persoonlijke smaak, maar ook met je beroep en de gelegenheid. In deze publicatie ontdek je hoe deze tradities evolueerden doorheen de geschiedenis. In het thematische deel lees je alles over oude Vlaamse kledingstukken, zoals klompen, de blauwe kiel en een faas. In het geografische deel kun je dan weer op zoek gaan naar de verschillen en gelijkenissen in kledij tussen de verschillende provincies.

Het sociologische deel ten slotte omvat vier hoofdstukken: de speciale groepen en gelegenheden, het onderzoek, de ondergang en de revival van streekdrachten in Vlaanderen en Europa, de reconstructies van de kledij in groepen, en de evoluties in feestkledij bij mensen met Marokkaanse en Turkse affiniteiten in Vlaanderen en Brussel.

De gevarieerde, complete inhoud en de vele, verhelderende illustraties maken van ‘Van hoed tot ondergoed’ het standaardboek over streekkledij in Vlaanderen. Het boek streeft bovendien ook een internationale uitstraling na. Zo werden de onderschriften bij de illustraties en de samenvattingen van de hoofdstukken in vijf talen opgenomen.

‘Van Hoed tot Ondergoed. Streekdrachten in Vlaanderen’ (red. Henri Vannoppen) werd uitgegeven door Davidsfonds/Leuven en kost 37,50 euro. ISBN: 978 90 5826 685 9.

In 2005 publiceerde ook Heemkunde Vlaanderen in het tijdschrift ‘Ons Heem’ een nummer over ‘Mode en streekdrachten’. Dit themanummer is nog steeds verkrijgbaar.

Geplaatst in Publicaties.