UGent zoekt getuigen verzets- en collaboratie/repressiefamilies Tweede Wereldoorlog

De Vakgroep Geschiedenis en het Instituut voor Publieksgeschiedenis van de UGent is op zoek naar families met een collaboratie- of verzetsverleden die zich door studenten willen laten interviewen voor het vak mondelinge geschiedenis. Deze oefening kadert in ‘Transmemo’, een groot onderzoek naar de wijze waarop deze specifieke oorlogsherinneringen in België worden doorgegeven van ouders op hun kinderen en kleinkinderen. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met historici van CegeSoma en geheugenspecialisten van Université Catholique de Louvain en wordt aan de UGent geleid door Koen Aerts en Bruno De Wever.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in 2018-2020. Het richt zich op gezinnen met een collaboratie/repressie- of verzetsgeschiedenis waar nog drie generaties in rechte lijn in leven zijn en waar de oudste generatie geboren is voor 1936.

Zijn jij en jouw familieleden bereid om mee te werken aan dit onderzoek? Stuur dan een mail naar ipg@ugent.be met de namen en geboortedata van de geïnteresseerden, de telefoon- en adresgegevens en de vermelding van het type oorlogsverleden: verzet of collaboratie/repressie. Je ontvangt dan een bericht met meer informatie. De persoonsgegevens worden vertrouwelijk behandeld en het onderzoek dient uitsluitend wetenschappelijke doeleinden.

Droom je er zelf van om een eigen lokaal project over de Tweede Wereldoorlog of een deelaspect ervan op te starten? Maar weet je niet goed waar te beginnen of waar je het nodige materiaal kan vinden om het verhaal te schrijven van je familie of gemeente in de Tweede Wereldoorlog? Kom het allemaal te weten op onze studiedag ‘Van bezetting tot bevrijding: hoe maak ik een lokaal project over de Tweede Wereldoorlog?‘ op 7 mei in Brussel!

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.