Unesco erkent beiaardcultuur in België

Op 25 november heeft UNESCO de Belgische beiaardcultuur erkend als een beste praktijk op het vlak van het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Dat is een belangrijke internationale erkenning voor de Belgische beiaardiers en al wie zich voor onze beiaardcultuur inzet. UNESCO heeft dit jaar wereldwijd één programma geselecteerd als best practice voor de omgang met immaterieel erfgoed.

De beiaard ontstond rond 1500 in de Zuidelijke Nederlanden en is het oudste muzikale massamedium uit de geschiedenis. Vandaag is de beiaard het grootste muziekinstrument ter wereld.

De borging van beiaardcultuur heeft een bredere betekenis dan de studie en de bescherming van de instrumenten. Het begrip slaat ook op het doorgeven van kennis aan nieuwe generaties en het voortdurend vernieuwen van de traditie. Dit om ze te blijven verbinden met het maatschappelijk gebeuren van vandaag.

UNESCO waardeert de jarenlange ervaringen en acties in België voor het doorgeven en vieren van de beiaardcultuur en roemt ze als een voorbeeld voor erfgoedgemeenschappen overal ter wereld. De erkenning omvat zowel het beiaardrepertoire, de opleidingen, de concerttradities als de verhalen rond beiaardmuziek.

Meer informatie over de borging van de Vlaamse beiaardcultuur vindt u op het platform www.immaterieelerfgoed.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Beleid.