Uitdagend. Onveilig. Noodzakelijk. Mondelinge bronnen en hun waarde in het actuele erfgoedveld

Heb je een collectie lokaal erfgoed? Dan vervul je een belangrijke taak. Je zorgt ervoor dat getuigenissen van vroeger en nu bewaard blijven. Mensen van nu en later kunnen zo leren hoe men in je regio woonde, leefde en werkte. De verzamelingen en de kennis die lokale erfgoedbeheerders bezitten, zijn vaak interessant en waardevol. Maar velen zullen het beamen … collectiebeheer is een hele opdracht.

Binnen het project Lokaal Geheugen loopt een bijdragenreeks met tips voor het beheer en de ontsluiting van lokaal erfgoed. De thema’s zijn heel divers: van ‘wat te doen met een aanwinst?’ tot ‘hoe schrijf ik een zaaltekst?’. Uiteindelijk krijg je zo een beknopte handleiding van A tot Z.

Centraal in deze bijdrage staat de toepassing van mondelinge geschiedenis. Over dit onderwerp liep tussen 30 april en 4 juni 2008 de cursus ‘Komt dat Horen’. Björn Rzoska (FARO. Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed vzw) vertelde er hoe je mondelinge geschiedenis kan inzetten voor je publieksgerichte activiteiten en welke meerwaarde mondelinge bronnen kunnen betekenen voor je erfgoedproject.

De tekst van zijn lezing verscheen in de Binnenkrant (2008, nr. 2).

Download het artikel hier (pdf).

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.