Uit de kerk gestolen

De jongste maanden wordt Vlaanderen regelmatig geteisterd door inbraken en diefstallen in kerken en kapellen. Vorige maand nog verdween er een kelk uit de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Hoboken en gingen dieven in de kerk van Hoepertingen aan de haal met een Mariabeeld en een collectie kandelaars. Bij dergelijke calamiteiten is het van belang dat zo snel mogelijk ruchtbaarheid aan de zaak wordt gegeven, om de kans op het terugvinden van het gestolen goed te verhogen. Vandaag lanceerde het erfgoedproject Religieus Erfgoed Online daarom een nieuwe, interactieve databank voor de registratie en bekendmaking van gestolen religieus erfgoed.

Uit een rapport van de Federale Politie is gebleken dat er elk jaar 15.000 kunstvoorwerpen verdwijnen. Meer dan 10 procent van de verdwenen voorwerpen komt uit kerken. Preventie is dus noodzakelijk, onder meer door een betere beveiliging en het opmaken van een inventaris met voldoende fotomateriaal. Wanneer er dan toch sprake is van diefstal, is het belangrijk zo vlug mogelijk na de feiten aangifte te doen bij de lokale politie. Daarnaast is een brede kennisgeving en verspreiding van informatie over de gestolen voorwerpen noodzakelijk om de opsporing en de teruggave van de objecten aan de rechtmatige eigenaars mogelijk te maken. Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur wil samen met de erfgoeddiensten van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen een bijdrage leveren door een online databank voor gestolen religieuze kunstvoorwerpen op te zetten.

Deze databank is te raadplegen via www.religieuserfgoed.be en wordt beheerd door het Art Research Team van de Federale Politie. Het is in de eerste plaats een publieksgericht initiatief en heeft tot doel diefstallen meer kenbaar te maken en de opsporing van de gestolen voorwerpen te vergemakkelijken.

De online databank werkt interactief en maakt een directe samenwerking mogelijk tussen bezoekers van de website en de Federale Politie. Via het aangifteformulier op de website kan een diefstal worden aangegeven. Deze aangifte wordt rechtstreeks verstuurd naar de federale politie die dan, na controle, de gestolen objecten registreert in de lijst met gestolen objecten op de website. Opgelet: de melding via deze website vervangt geenszins een officiële aangifte bij de lokale politie! Een proces-verbaal blijft noodzakelijk.

Op de website verschijnen foto’s, samen met basisgegevens van de gestolen objecten: de gemeente, de datum van de diefstal, een beschrijving met vermelding van (indien gekend) vervaardiger, materialen, afmetingen en unieke kenmerken, zoals beschadigingen of opschriften. Hoe meer informatie hoe groter de kans dat een gestolen object herkend wordt. In deze lijst worden de voorwerpen ingedeeld volgens de internationale objectcategorieën die de politie hanteert. Bezoekers kunnen zoeken op deze objectcategorieën, maar ook op datum, plaats en objectnaam. Op hun beurt kunnen de bezoekers via de website ook opgemerkte gestolen voorwerpen uit deze lijst signaleren. Opnieuw kan met een rechtstreekse mail naar de Federale Politie aangegeven worden waar en wanneer een gestolen object werd opgemerkt.

www.religieuserfgoed.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.