Twintigste nummer van Tijd-Schrift: Kies voor erfgoed!

Voor de twintigste keer een thema kiezen lijkt misschien een hele opgave, maar het viel best mee. Het eerste nummer van een nieuwe jaargang staat immers traditiegetrouw in het teken van het Erfgoeddagthema. Dit jaar was dat ‘Kiezen’. De redactie vatte het plan op om in dit feestelijke jubileumnummer twintig (!) artikels te publiceren. Ze zouden een mooi beeld moeten schilderen van het diverse erfgoed dat in Vlaanderen wordt bewaard en gekoesterd door erfgoedinstellingen, -verenigingen en -liefhebbers. Bovendien zouden de artikels de lezer moeten prikkelen om het erfgoed verder te onderzoeken of het te gebruiken als bronnenmateriaal.

Je kan als lezer kennis maken met een breed scala aan collecties: neogotische beelden, suikermeters, kloosterdagboeken, ledenlijsten, genealogische fiches, carnavalskostuumpjes, archeologisch glas en nog veel meer. Als de ene instelling er al niet voor gekozen heeft om die bijzondere collectie te bewaren, dan doet blijkbaar een andere vereniging van erfgoedvrijwilligers het wel. Of omgekeerd kan natuurlijk ook. Het resultaat is dat we in Vlaanderen over een fantastische verscheidenheid aan erfgoed beschikken om het verhaal te vertellen van allerlei menselijke activiteiten in het verleden en de evolutie ervan.

Grenzen vervagen

Als we het over collecties en kiezen voor erfgoed hebben, dan vervagen de grenzen tussen roerend en onroerend erfgoed. In dit nummer tref je naast de voor de hand liggende archiefcollecties, ook enkele archeologische collecties aan: de glascollectie van Pietersheim en de collecties uit het onroerend erfgoeddepot Potyze. De grote kleurenarchieven – in dit nummer vind je verklaring van dit woord, mocht je het niet kennen – en ook het Rijksarchief maakten hun keuze. In die archieven ligt zeer veel en erg boeiend studiemateriaal voor lokale onderzoekers. Leer het kennen en ga ermee aan de slag.

Ook enkele kleine en bijzondere musea stellen trots hun collectie voor. De uitdaging om deze collecties als studiemateriaal te gebruiken is ongetwijfeld groter dan bij de archivalische collecties. Maar de artikels sterkten het vermoeden dat er in de lokale musea zeer zeker nog heel wat schatten ‘op zolder’ liggen. De media-archeologen komen ook aan hun trekken met artikels over verzameld en gedigitaliseerd filmmateriaal en over lichtbeelden te gebruiken in een toverlantaarn.

Meer informatie over Tijd-Schrift vind je op www.tijd-schrift.be. Nog geen abonnee of abonnement vernieuwen? Neem dan hier een kijkje!

Inhoudstafel

• Limburg
    • Katelijne Beerten, De glascollectie van de waterburcht Pietersheim. Een breekbaar en ongekend verhaal
    • Anne Milkers, Limburg in klank en beeld. Een schat aan naoorlogse tijdsdocumenten op pellicule