Tussen theorie en praktijk: de Generale Vergadering van het Brugse Vrije

De Brugse Vrije, de grootste kasselrij van het graafschap Vlaanderen, bestond tot aan de Franse Revolutie. Het omvatte het welvarende platteland tussen de IJzer en Zeeland en werd bestuurd door een Generale Vergadering.

De heemkundige kring van Torhout organiseert een voordracht over de werking van deze instelling. Spreker Laurent Inghelbrecht gaat dieper in op het spanningsveld dat bestond tussen de eigen gebruiken en de druk van het centrale gezag om een meer homogene wetgeving af te dwingen.

Inghelbrecht ontsluit samen met Anne-Marie Van Basselaere al jarenlang de burgerlijke processen die werden gevoerd voor de schepenbank van het Brugse Vrije en kreeg daardoor een goed zicht op de structuur en werkwijze van de beslissingsorganen in het Brugse Vrije.

Tegelijk wordt ook het derde deel van de inventaris uitgebracht. Dat bevat een beschrijving van 8.000 processtukken. Daarvoor kregen ze hulp van een werkgroep van de heemkundige kring. ‘Onze vrijwilligers lazen de beschrijvingen na waardoor de auteurs meer tijd konden vrij maken om verder te beschrijven’, zegt Gilberte Decramer van de heemkundige kring van Torhout.

‘Door de publicatie is een stroom informatie beschikbaar die voorheen ontoegankelijk was. In de processen komen alle facetten van het leven aan bod. Zo vormen ze een boeiende inkijk op de streek en zijn bewoners.’

De voordracht gaat door op dinsdag 16 oktober 2012 om 20u in CC De Brouckere, Aartrijkestraat 6, 8820 Torhout.

Voor meer informatie over het bestellen van het boek kan je contact opnemen met Gilberte Decramer via desender.decramer@scarlet.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.