Tradities

“Als ik in Vlaanderen iets mis, is dat traditie. Daar zijn wij niet sterk in…” Een opmerkelijke stelling die kerkjurist Rik Torfs laat optekenen in een publicatie die nochtans volledig gewijd is aan tradities in Vlaanderen. Het nieuwe fotoboek ‘Tradities’ werd deze week feestelijk boven de doopvont gehouden door Volkskunde Vlaanderen en Davidsfonds Uitgeverij.

Veel momenten zijn verbonden met typische gewoontes en gebruiken. Ieder jaar zetten we een schoentje klaar voor de Sint, doen we een wens als we de kaarsjes op onze verjaardagstaart uitblazen, eten we zoetigheden op het Suikerfeest en zetten we met Allerheiligen chrysanten op het graf. Pannenkoeken horen dan weer bij Lichtmis zoals suikerbonen bij een geboorte. En jaarlijks vieren we carnaval en Valentijn.

Het zijn vaak tradities van onze (voor)ouders die we zelf graag voortzetten. Elke generatie geeft zo een stukje cultuur door aan de volgende generatie. Volkskunde Vlaanderen ging de voorbije jaren op zoek naar de tradities die een bijzondere rol spelen in ons leven en onderzocht waarom ze zo belangrijk voor ons zijn.

Voor dit fotoboek bracht fotograaf Nick Hannes een jaar lang tradities in beeld. Zijn foto’s tonen de levendigheid en diversiteit van tradities in Vlaanderen. De rijkdom aan tradities die onze huidige samenleving kenmerkt, valt natuurlijk onmogelijk samen te vatten in één boek. De selectie van dertig tradities, van het aardbeienfestival in Beervelde tot de zeewijding in Wenduine, vormen dan ook maar een staalkaart van de tradities die vandaag de dag in Vlaanderen beleefd worden. Tegelijk wil het boek echter ook een uitnodiging zijn om andere tradities te ontdekken.

De drie korte inhoudelijke bijdragen geven wat meer informatie over de achtergrond en de betekenis van tradities vandaag. Zo besluit Marcel Van den Berg dat vaste gebruiken een houvast en een gevoel van veiligheid geven in snel veranderende tijden, en dat dit wellicht de reden is waarom tradities de laatste decennia weer volop in de belangstelling staan. Katrijn D’Hamers (FARO) gaat vervolgens na wat de interculturele samenleving doet met tradities en op welke manier tradities de (machts)verhoudingen in de samenleving weerspiegelen.

Professor kerkelijk recht Rik Torfs (K.U.Leuven) reflecteert ten slotte over de rol van tradities in de geseculariseerde samenleving. Hij stelt vast dat tradities in de huidige context vaak heel concrete evenementen zijn geworden. “Ze zijn niet langer gebruiken die in het dagelijkse leven zijn ingebed, integendeel, zij staan erbuiten. Eens afgelopen, zijn ze voor een volledig jaar voorbij. Diep ingrijpen op ons leven doen ze op geen enkele manier.”

Het fotoboek vormt een onderdeel van ‘Zoals Gewoonlijk!?’, het project van Volkskunde Vlaanderen rond tradities. De bijhorende website www.tradities.be bevat niet alleen informatie over tradities in Vlaanderen, maar ook verwijzingen naar interessante achtergrondliteratuur. Verder worden op de website ook persoonlijke verhalen en foto’s verzameld.

Het fotoboek ‘Tradities’ telt 176 pagina’s en kost 24,95 euro. ISBN: 978 90 5826 777 1.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.