Topstukken in Mercatormuseum

In collecties van heemkringen bevinden zich soms onvermoede schatten. Recent werd een aantal voorwerpen van heemkringen toegevoegd aan de Topstukkenlijst. De opname onderstreept de uitzonderlijke betekenis die de stukken hebben voor de Vlaamse Gemeenschap: ze worden als zeldzaam en onmisbaar beschouwd.

De Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas heeft altijd grote aandacht gehad voor de figuur van Gerardus Mercator. De belangstelling voor deze bekende kaartenmaker heeft als gevolg dat de kring over de belangrijkste Mercatorcollectie van het land beschikt. Vorig jaar werd Mercator in het Waasland nog in de kijker geplaatst naar aanleiding van zijn geboorte in 1512 in Rupelmonde.

Eind 2012 besloot Vlaams minister Joke Schauvliege vier voorwerpen uit de belangrijkste Mercatorcollectie op de voorlopige Topstukkenlijst te plaatsen. Het betreft de aard- en hemelglobe van Mercator uit 1541, de 16de-eeuwse Lafreri-atlas en de aardglobe uit begin 17de eeuw van Franciscus Haraeus.

Meer informatie over het Mercatormuseum vind je hier.

In het museum De Kolonie in Lommel kan je een topstuk van een geheel andere aard bewonderen. Een 13.000 jaar oude gegraveerde rolsteen, gevonden op de prehistorische site van Lommel Maatheide wordt door experts gezien als het oudste door de mens versierde voorwerp in Vlaanderen.

Foto: Paul Hermans

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.