Toegankelijkheid van activiteiten vergroten

Bij het organiseren van een activiteit wordt er niet altijd stil gestaan bij de toegankelijkheid ervan. Niet elke persoon heeft dezelfde fysische mogelijkheden en behoeften, waardoor sommige activiteiten heel wat voorbereiding vragen voor deze deelnemers.

Door de toegankelijkheid van je activiteit te vergroten spreek je een groter publiek aan. Zeker de moeite waard dus om hier eens over na te denken! Al is het onmogelijk om alle activiteiten voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom is het ook belangrijk genoeg duidelijke informatie te geven, zodat iedereen perfect weet waar hij of zij aan toe is. Zo kan de bezoeker echt een keuze maken.

Wil je meer weten over toegankelijkheid? Neem dan eens een kijkje op de site van FARO.

De 7 B’s

Om de toegankelijkheid van je activiteit te evalueren en te verbeteren, sta je best eens stil bij de zeven B’s. Deze geven je een idee waar je sterke punten zijn, en aan welke aspecten je nog kan werken. De 7 B’s van toegankelijkheid zijn:

Begrijpbaarheid is de mate waar de informatie over het aanbod te begrijpen is voor de meerderheid aan bezoekers. Gebruik je duidelijke en klare taal? Of is de informatie die je geeft geschreven in een onverstaanbaar academische taalgebruik?

De bekendheid van je activiteit hangt af van de kanalen waarlangs  je je activiteiten bekendmaakt. Hou rekening met je doelpubliek!

Bruikbaarheid hangt af van de mate waarin je aan de behoeften van het publiek voldoet.

Betrouwbaarheid is de mate dat de bezoeker het aanbod van de organisatie vertrouwt. Deze drempel verdwijnt van zodra men aan enkele activiteiten heeft deelgenomen.

Is de activiteit wel betaalbaar? Zowel op vlak van de toegangsprijs als de psychologische kost of inspanning die de bezoeker levert om deel te nemen moet de activiteit betaalbaar zijn.

De bereikbaarheid kan voor velen het onderscheid maken tussen deelname of niet. Waar gaat de activiteit door? Wanneer? Geraak je er met het openbaar vervoer?

Beschikbaarheid gaat over hoe makkelijk de activiteit te bezoeken valt. Zo kan je bijvoorbeeld kinderopvang voorzien als je gezinnen wilt bereiken.

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Ondersteuning.