tapis plein wint Cultuurprijs voor cultureel erfgoed

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege reikte gisteren de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed 2010‐2011 uit aan tapis plein.

tapis plein ging in 2003 van start als projecthuis voor erfgoed en alledaagse cultuur. De werking groeide uit een project binnen ‘Brugge 2002 – Culturele Hoofdstad van Europa’. In 2007 volgde een structurele erkenning door de Vlaamse Gemeenschap. De vzw fungeert nu als een experimenteel laboratorium voor expertise in publieksgerichte erfgoedprojecten.

De jury loofde tapis plein als een expertisecentrum dat op een frisse en actuele manier met erfgoed omspringt en daarbij de publieksbeleving centraal stelt: “De projecten zijn altijd grensverleggend. Erfgoed wordt op een multimediale en interdisciplinaire manier vertaald om een breed publiek aan te spreken. Feiten die de geschiedenisboeken niet halen, worden vanonder het stof gehaald en opgepoetst. De vzw houdt de vinger aan de pols van het immaterieel cultureel erfgoed, speelt in op kansen en bundelt de krachten via een groot netwerk van verenigingen, musea, kunstenaars en onderzoekers. Ze draagt kennis over en stelt haar expertise ter beschikking van meer structurele werkingen. Vandaag is tapis plein een vaste waarde in het erfgoedveld.”

Als coördinator en drijvende kracht van tapis plein heeft Jorijn Neyrinck, ook lid van de Algemene Vergadering van Heemkunde Vlaanderen, de kwalitatieve werking van een kleine, maar gedreven ploeg jarenlang aangestuurd. Ze nam de prijs met gemengde gevoelens in ontvangst. “Enerzijds zijn we trots op de erkenning en de lovende woorden van de jury, maar anderzijds zijn we ook bezorgd over de toekomst wegens het uitblijven van de beslissing van de Vlaamse overheid omtrent de erkenning en subsidiëring van tapis plein vzw voor 2012-2016. Door de aanhoudende onzekerheid nauwelijks twee maand voor deze nieuwe beleidsperiode, zag het bestuur van tapis plein vzw zich genoodzaakt om de voltallige staf van tapis plein per 1 november ontslag te geven.”

Meer informatie over de werking van tapis plein vind je op de pas vernieuwde website www.tapisplein.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.