Tabaksnijverheid in de Westhoek

Volkskunde West-Vlaanderen stelt in oktober 2010 een boeiend project voor. Het is een drieluik over de vroegere tabaksnijverheid in de Westhoek met een studiedag, een tentoonstelling met demonstraties en een publicatie. De tabaksnijverheid was een belangrijke bedrijvigheid in de Westhoek. Er ontstonden meerdere tabaksfabrieken en elk dorp had zijn tabakskerver. Het project ‘Tabaksnijverheid in de Westhoek’ heeft aandacht voor de stielkennis bij de tabaksteelt, het vakmanschap bij het kerven en verpakken van rooktabak, het vervaardigen van snuif, sigaren en kauwtabak. Een oude tabakswinkel en een unieke collectie tabaksverpakkingen van fabrikanten uit de Westhoek geven de sfeer van vroeger weer.

Studiedag op 2 oktober 2010 in Poperinge

10.00u: Verwelkoming door voorzitter Danny Vanloocke
10.05u: Opening door Burgemeester Christof Dejaegher
10.10u: Tabaksnijverheid in de Westhoek door Mark Adriaen
12u: Middagmaal
14.30u: Films over de tabaksteelt en verwerking
16.00u: Opening van de tentoonstelling in de Gasthuiskapel door schepen Marleen Baelde, openingsreceptie aangeboden door Stad Poperinge, demonstraties door Luc Adriaen.

Tentoonstelling van 3 tot en met 10 oktober in de Gasthuiskapel in Poperinge

Gratis toegang, doorlopend demonstraties. Er wordt gereedschap, afgewerkte producten, documenten en foto’s getoond van tabaksverwerkers uit gans de provincie West-Vlaanderen, alsook representatief vergelijkingsmateriaal uit heel Vlaanderen. Er kunnen kosteloos gidsenbeurten verzorgd worden voor diverse groepen: scholen, woon- en zorgcentra, socio-culturele organisaties en erfgoedverenigingen. Aanvragen via cultuur@poperinge.be.

Publicatie

Deze publicatie presenteert de resultaten van een volkskundig onderzoek over de vroegere tabaksnijverheid in de Westhoek. Volkskunde West-Vlaanderen heeft enkele honderden tabaksfabrikanten en tabakskervers en hun activiteiten kunnen identificeren in de Westhoek. Bijzondere aandacht gaat uit naar hun gereedschap én hun expertise om de tabak te verwerken. Ook de vele teruggevonden “wikkels”, de papieren verpakking van pakjes rooktabak, vormen een interessante bron voor de volkscultuur. Het rijk geïllustreerde boek in vierkleurendruk kost € 20.

Meer informatie over de verschillende activiteiten vind je in deze folder (pdf – 2,2 mb).
Contactpersoon: Mark Adriaen.

In 1999 werd ook in het tijdschrift ‘Ons Heem’ een nummer gepubliceerd over ‘Tabaksgeschiedenis’. Dit themanummer is nog steeds verkrijgbaar.

Geplaatst in Projecten.