Studienamiddag: Trek zelf ‘Buurten met Erfgoed’ in je gemeente

‘Buurten met erfgoed’ nam de afgelopen jaren flink wat basisscholen van een aantal pilootgemeenten mee op zoektocht naar het verhaal achter hun eigen schoolbuurt. Via een coachingstraject brachten we de leerkrachten van de tweede graad van deze basisscholen in contact met lokale en regionale erfgoedpartners om samen een aantrekkelijk erfgoedproject op maat van de leerlingen in de eigen schoolbuurt uit te werken.

Die ervaringen uit de pilootprojecten willen we nu graag delen met alle actoren die een ‘Buurten met erfgoed’- traject in de eigen omgeving of (deel)gemeente kunnen of willen organiseren. Welke rol kan de cultuur- of erfgoedambtenaar, een lokale vereniging, een heemkundige kring, de erfgoedcel, het regionale landschap, de MOS-begeleider in een dergelijk traject spelen? Wie neemt het initiatief? Wie trekt het traject en wie coacht het? En vervolgens: hoe ga je aan de slag?

Dit alles verneem je op de studienamiddag Trek zelf ‘Buurten met erfgoed’ in je gemeente’ op vrijdagnamiddag 5 mei 2017 in het CC Westrand in Dilbeek, de gemeente waar er momenteel een Buurten met erfgoed-traject loopt.

Programma

13.00 uur: Onthaal met koffie

13.30 uur: Start programma

  • Wat is ‘Buurten met erfgoed’?
  • Waaraan mag je je verwachten als je ‘Buurten met erfgoed’ trekt in je gemeente?
  • Hoe geven leerkrachten ‘Buurten met erfgoed’ concreet vorm op school?
  • Wat is de inbreng van de lokale erfgoedpartners?

Verwacht je ook aan enkele actieve smaakmakers. Tot slot ontvang je een draaiboek om zelf met ‘Buurten met erfgoed’ te starten.

16.00 uur: Einde

Deze dag is een initiatief van de stuurgroep Buurten met erfgoed, een partnerschap van Onroerend Erfgoed, Educatie voor Duurzame Ontwikkeling, CANON Cultuurcel, Heemkunde Vlaanderen, erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, Herita en FARO, in fijne samenwerking met Mooss vzw.

Praktisch

5 mei 2017, Westrand – Cultuurcentrum Dilbeek, Lokaal 304, Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek

Info over bereikbaarheid, ook met de bus vanaf station Brussel-Noord vindt u hier.

Prijs: 20 euro (incl. draaiboek en andere publicaties). Inschrijven kan online via onderstaand formulier.
Uiterste inschrijfdatum: 2 mei 2017
Maximum aantal deelnemers: 80

Inschrijven kan via deze link.

Meer informatie: Daphné Maes, daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen, Vorming.