Studiedag over voedselveiligheid in een erfgoedcontext

Onder de titel ‘To eat or not to eat’ organiseert het Centrum Agrarische Geschiedenis op 21 september een studiedag over de hedendaagse regelgeving over de voedselveiligheid. Deze is immers ook van toepassing op erfgoedorganisaties.

Vandaag grijpen velen terug naar grootmoeders tijd om ingrediënten, technieken en gerechten van toen te herontdekken. Die smaken en bijhorende kennis willen we graag delen, doorgeven aan de volgende generaties en zelfs vermarkten. Maar dat blijkt niet zo evident. Hoe authentieker de werkplaats, hoe moeilijker het is om te voldoen aan de hedendaagse wetgeving. Vandaag is er dan ook zoveel meer gekend over de mogelijke gevaren die om de hoek loeren tijdens de bereiding en bewaring van voedsel. Onze gezondheid krijgt prioriteit. Maar wat met onze erfgoedkeuken? Mogen we zomaar voedsel verkopen bereid in een erfgoedcontext? En wat zijn de commerciële mogelijkheden?

‘Mijn grootouders hebben nog een oude bakoven in hun tuin staan. Ik bak hier regelmatig broden op artisanale wijze die ik vervolgens verkoop op de plaatselijke markt. Mag dat?’

‘Het Jenevermuseum stookt in een negentiende-eeuwse installatie jenever naar oud recept. De bezoekers kunnen die proeven en kopen. Is dat wel veilig?’

Tijdens de vormingsdag ‘to eat or not to eat’ licht Stijn Hermans van de voorlichtingscel Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de hedendaagse regelgeving over de voedselveiligheid in een authentieke setting en de verkoop ervan toe. Hierbij geeft hij aandachtspunten en concrete tips. Vervolgens vertellen Davy Jacobs (Jenevermuseum), Liesbeth Inghelram (Bakkerijmuseum) en Jean-Pierre Van Roy (brouwerij Cantillon, TBC) meer over hun ervaringen.

Afsluitend is er de presentatie van de online inventaris van het Museum van de Belgische Brouwers door Vlaams minister van cultuur Sven Gatz. Nadien volgt een korte rondleiding achter de schermen van het museum.

Het volledige programma en meer informatie vind je via deze link.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.