Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld

In Leuven kunnen buurten of wijken zelf op zoek gaan naar de roots en evoluties binnen de eigen buurt. Er wordt aan een heuse reeks publicaties gewerkt, die telkens één wijk of buurt onder de loep neemt. Deze reeks noemt ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ . Vrijwilligers worden ondersteund door de erfgoedcel, die nu ook voor de dag komt met een handleiding. Zo kan iedereen die dat wil ook zelf aan de slag.

Bewoners en buurtcomités onderzoeken in dit project zelf de roots en evoluties in hun buurt. Deze buurtgeschiedenis wordt ook allemaal opgetekend en gebundeld in enkele buurtpublicaties. Zo simpel is het concept van Straathistories. Op die manier is in 2010 al de uitgave Vaartkom Weerspiegeld verschenen, in 2011 Opvoedingsstraat en omgeving ,  en in 2012 verscheen ook Groot Redingenhof als derde in de reeks.

Ondertussen staan ook nummer vier, over Wijgmaal, en nummer vijf, over het Nieuw Kartier, al gepland. Erfgoedcel Leuven staat de buurt natuurlijk met raad en daad bij. Zij geven advies waar nodig, bieden hulp bij bronnenonderzoek en zorgen voor inhoudelijke en financiële steun bij de opmaak van de publicatie. Veel van deze tips staan nu gebundeld in de handleiding. Bedoeling is om op die manier tot twee buurten per jaar te ondersteunen.

Meer info over ‘Straathistories’ en over de handleiding zijn terug te vinden op de website van de erfgoedcel.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Projecten.