Spraakma(k)kers. Limburg in taalvariatie

Hoe wordt er in de klas, op het werk of thuis aan de keukentafel gesproken? Welke woorden stromen er uit de Limburgse monden op een sollicitatiegesprek of over de schutting bij het maken van een praatje met de buurman? Hoe vertel jij je kind of kleinkind een verhaaltje voor het slapen gaan of leg je een vreemde de weg uit naar Brussel? Wordt er thuis Inuktitut of Swahili of juist een eigen variant van de Noord-Limburgse tussentaal gesproken?

Samen met de Limburgse erfgoedcellen, Variaties vzw, FARO en Openluchtmuseum Bokrijk, gaat het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed met het project ‘Spraakma(k)kers. Limburg in Taalvariatie’ op zoek naar de grote schat aan taalvariatie in Belgisch-Limburg. Het doel is om, met de hulp van vrijwilligers en organisaties, zo veel mogelijk taalvariëteiten (denk aan citétaal, jongerentaal, dialecten, straattaal, standaardtaal, tussentaal, thuistaal, vaktaal en gebarentaal) te verzamelen en op www.spraakmakkers.be voor het grote publiek te ontsluiten.

Iedereen wordt uitgenodigd om zijn eigen taalgebruik en -ervaringen met ons te delen. Kijk en luister eens om je heen en laat je verbazen door de grote rijkdom aan taalvariatie van vroeger en nu in je eigen Limburgse leefomgeving! Het is net deze variatie die Spraakma(k)kers in kaart wil brengen en daarbij hebben wij jouw hulp nodig! Registreer je eigen taalgedrag in verschillende gesprekssituaties door middel van het maken van filmpjes en/of geluidsopnames. Upload jouw inzending op spraakmakkers.be of neem contact op met Silvia Weusten (sweusten@limburg.be of 0474/54.76.33). Naast de kans om een bekende Limburger te worden, kan je ook een Ipad winnen!

Sta je liever niet zelf in de spotlights, maar snuffel je wel graag in archiefmateriaal? Dat kan! Heemkunde Limburg en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed beschikken over een collectie van filmmateriaal van de geschied- en heemkundige kringen, ‘Limburg in Klank en Beeld’ genaamd, waaruit we graag fragmenten willen zoeken voor ‘Spraakma(k)kers’. Zin om een middag deze films te screenen? Laat dan zeker iets weten aan Silvia Weusten via de contactgegevens hierboven. Deze fragmenten worden niet gebruikt zonder toestemming van de eigenaren.

www.spraakmakkers.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Projecten.