Hoe schrijf ik de geschiedenis van de lokale spektakel- en muziekcultuur?

De lokale geschiedenis van theater, dans, muziek en film spreekt tot de verbeelding. Of het nu gaat om het verhaal van een muziekvereniging, theatergezelschap of om de geschiedenis van een theater- of concertzaal. Misschien ken je zelf wel kleurrijke affiches, sprekende foto’s, strooibriefjes, toneelteksten, bladmuziek, opnames, … Of ben je op zoek naar postkaarten, verslagboeken, ledenlijsten en interviews. Deze cursusreeks toont hoe je op basis van diverse historische bronnen een volwaardig artikel kan schrijven dat tegemoet komt aan de belangrijkste eisen van de historische praktijk.

De cursusreeks schetst een historisch kader van de grote diversiteit aan theater-, dans-, muziek- en filmerfgoed vanaf 1800 met bijzondere aandacht voor de lokale dimensie (sessie 1). Verenigingen, zuilen, commerciële spelers, repertoire, scenografie, teksten, affiches, publiek… bieden telkens andere invalshoeken om het verleden bloot te leggen. Je maakt kennis met de vindplaatsen van bronnen, leert aan de hand van diverse methodologieën de bronnen analyseren en netwerken in kaart te brengen (sessie 2) en je gaat ook zelf concreet aan de slag met de spektakel- en muziekcultuur vanuit een persoonlijke of lokale insteek (sessie 3 en 4). Het hele proces van geschiedschrijving komt aan bod, van bron tot publicatie.

Deze vorming kadert in de cursusreeks ‘Hoe schrijf ik een historisch verantwoorde tekst?’ die Heemkunde Vlaanderen al verschillende jaren telkens met andere thema’s, bronnen en partners organiseert.

Doelgroep

Dit is een cursus voor liefhebbers en verenigingen die zich op geschiedschrijving (willen) toeleggen en op zoek zijn naar nuttige tips, meer achtergrond en basiskennis van de historische bronnen.

Sprekers

Staf Vos (Het Firmament) en Evelien Jonckheere (Heemkunde Vlaanderen)

Tijdstip

Telkens op donderdagavond van 19u tot 21u30

Data, locaties en inhoud sessies

 • Sessie 1: 26 april 2018 – Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent
  Spektakel- en muziekcultuur: historisch kader van het verenigingsleven en de lokale scene
 • Sessie 2: 3 mei 2018 – Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent
  In kaart brengen van bronnen, literatuur en netwerk
 • Sessie 3: 17 mei 2018 – DSMG, Groot Begijnhof 46, 9040 Sint-Amandsberg
  Toepassing op de lokale context: onderzoeksvraag en interpretatie
 • Sessie 4: 31 mei 2018 – DSMG, Groot Begijnhof 46, 9040 Sint-Amandsberg
  Van werkstuk tot publicatie

Inschrijven

Inschrijven voor deze cursus is niet meer mogelijk. Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Heemkunde Vlaanderen i.s.m. Het Firmament & Resonant, het Liberaal Archief en het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. Maurits Gysseling (DSMG)

Afbeelding: Jazzorkest in de feestzaal Alcazar aan de Botermarkt, rond 1920 (glasplaat) © Stadsarchief Mechelen – www.beeldbankmechelen.be 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Voorbije vormingen, Vorming.