Hoe schrijf ik de geschiedenis van de lokale spektakel- en muziekcultuur?

De lokale geschiedenis van theater, dans, muziek en film spreekt tot de verbeelding. Of het nu gaat om het verhaal van een muziekvereniging, theatergezelschap of om de geschiedenis van een theater- of concertzaal. Misschien ken je zelf wel kleurrijke affiches, sprekende foto’s, strooibriefjes, toneelteksten, bladmuziek, opnames, … Of ben je op zoek naar postkaarten, verslagboeken, ledenlijsten en interviews. Deze cursusreeks toont hoe je op basis van diverse historische bronnen een volwaardig artikel kan schrijven dat tegemoet komt aan de belangrijkste eisen van de historische praktijk.

De cursusreeks schetst een historisch kader van de grote diversiteit aan theater-, dans-, muziek- en filmerfgoed vanaf 1800 met bijzondere aandacht voor de lokale dimensie (sessie 1). Verenigingen, zuilen, commerciële spelers, repertoire, scenografie, teksten, affiches, publiek… bieden telkens andere invalshoeken om het verleden bloot te leggen. Je maakt kennis met de vindplaatsen van bronnen, leert aan de hand van diverse methodologieën de bronnen analyseren en netwerken in kaart te brengen (sessie 2) en je gaat ook zelf concreet aan de slag met de spektakel- en muziekcultuur vanuit een persoonlijke of lokale insteek (sessie 3 en 4). Het hele proces van geschiedschrijving komt aan bod, van bron tot publicatie.

Deze vorming kadert in de cursusreeks ‘Hoe schrijf ik een historisch verantwoorde tekst?’ die Heemkunde Vlaanderen al verschillende jaren telkens met andere thema’s, bronnen en partners organiseert.

Doelgroep

Dit is een cursus voor liefhebbers en verenigingen die zich op geschiedschrijving (willen) toeleggen en op zoek zijn naar nuttige tips, meer achtergrond en basiskennis van de historische bronnen.

Staf Vos (Het Firmament) en Evelien Jonckheere (Heemkunde Vlaanderen)

Tijdstip

Telkens op donderdagavond van 19u tot 21u30

Data, locaties en inhoud sessies

• Sessie 1: 26 april 2018 – Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent
    Spektakel- en muziekcultuur: historisch kader van het verenigingsleven en de lokale scene
  • Sessie 2: 3 mei 2018 – Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent
    In kaart brengen van bronnen, literatuur en netwerk
  • Sessie 3: 17 mei 2018 – DSMG, Groot Begijnhof 46, 9040 Sint-Amandsberg
    Toepassing op de lokale context: onderzoeksvraag en interpretatie
  • Sessie 4: 31 mei 2018 – DSMG, Groot Begijnhof 46, 9040 Sint-Amandsberg
    Van werkstuk tot publicatie

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de workshop(s) via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. Het wordt ten zeerste aangeraden de volledige reeks te volgen omdat er voortgebouwd wordt op de vorige lessen. Wanneer de maximumcapaciteit (25 deelnemers) bereikt wordt, krijgen deelnemers die de volledige cursusreeks volgen voorrang. Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Deelnemen kost 16 euro voor de volledige reeks of 5 euro per les. Tijdens de workshops ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘cursus spektakel + naam deelnemer’.

Heemkunde Vlaanderen i.s.m. Het Firmament & Resonant, het Liberaal Archief en het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. Maurits Gysseling (DSMG)

Afbeelding: Jazzorkest in de feestzaal Alcazar aan de Botermarkt, rond 1920 (glasplaat) © Stadsarchief Mechelen – www.beeldbankmechelen.be

Inschrijvingsformulier

Naam en Voornaam

Adres, postcode en plaats

Aantal deelnemers

Namen deelnemers (indien meerdere deelnemers)

E-mailadressen deelnemers (indien meerdere deelnemers)

Schrijft in voor

volledige reeks
Sessie 1 (26 april)
Sessie 2 (3 mei)
Sessie 3 (17 mei)
Sessie 4 (31 mei)

Opmerkingen (Wens je bijvoorbeeld een factuur? Gelieve dan alle nodige gegevens door te geven.)

Kruis dit vakje aan als je de maandelijkse e-nieuwsbrief van Heemkunde Vlaanderen wenst te ontvangen.

Geplaatst in Vorming.