Smaak op de Nacht van de Geschiedenis 2016

Op dinsdag 22 maart 2016 vindt de veertiende editie van de Nacht van de  Geschiedenis plaats en die staat in het teken van ‘Smaak’, in de brede zin van het woord. De aanzet tot dit thema komt van het boek Smaak. Een geschiedenis in 120 recepten, een samenwerking tussen historica Annelies van Wittenberghe en archeologe en fotografe Kim Van Liefferinge, dat in het voorjaar van 2016 zal verschijnen.

Lekker (en gezond) eten en koken zijn nog nooit zo hip geweest als vandaag. Kookboeken horen bij de bestverkochte non-fictieboeken in ons land en kookprogramma’s domineren de Vlaamse televisie. Initiatieven zoals ‘de Vlaamse klassieker’ bij Dagelijkse Kost hebben aangetoond dat de Vlaming geïnteresseerd is in zijn culinaire geschiedenis.

Maar het thema ‘Smaak’ is veel breder dan alleen onze culinaire geschiedenis. Ook kunst, mode en architectuur behoren tot dit onderwerp en hebben evengoed een hele evolutie doorheen de tijd meegemaakt. Smaak is een dynamisch begrip dat erg onderhevig is aan verandering en precies  daarom is het bijzonder interessant om vanuit historische invalhoek te worden benaderd.

Zo’n 200 à 250 Davidsfonds-afdelingen zullen op dinsdag 22 maart een historische activiteit organiseren over onze culinaire geschiedenis, de geschiedenis van de kunst, mode, reclame… De deadline van de inschrijvingen is vrijdag 13 november 2015, dus als jouw heemkring ook graag meedoet, aarzel dan niet om een lokale Davidsfonds-afdeling te contacteren. Meer inspiratie voor het organiseren van een activiteit vind je in de infobundel van De Nacht van de Geschiedenis 2016, die digitaal op onze website staat.

Elk jaar staat De Nacht van de Geschiedenis garant voor zo’n 230 geschiedenisactiviteiten op één avond in maart: van theatervoorstellingen, rondleidingen, wandelzoektochten, tentoonstellingen, workshops tot interactieve lezingen, het komt allemaal aan bod. In 2015 konden de verschillende Nacht-activiteiten in Vlaanderen en Brussel in het teken van ‘landbouw en visserij door de eeuwen heen’ rekenen op 17 500 deelnemers.

Voor meer informatie kan je terecht op www.davidsfonds.be/nacht of bij Cecilia Coppens, stafmedewerker Evenementen, cecilia.coppens@davidsfonds.be of 016/310.631.

Klik hier om de infobundel te downloaden.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.