Schuttersgilden en hun zilver

In het Openluchtmuseum van Bokrijk kan je momenteel de tentoonstelling ‘De Zilverkamer’ bezoeken. De interactieve tentoonstelling werpt een blik op de boeiende wereld van de schuttersgilden. Zij stonden aanvankelijk in voor de bescherming van de stad en haar inwoners. Beeldfragmenten en foto’s geven je een verrassende inkijk in de geschiedenis van de schutterijen: van hun oorsprong, rituelen en tradities tot prachtige zilveren voorwerpen zoals bekers en breuken, een soort halsketting.

De collectie zilverwerk is een schenking van de Antwerpse baron en kunstliefhebber Ludo van Bogaert. Het was zijn grote wens om dit uitzonderlijke erfgoed bij elkaar te houden én aan het publiek te tonen. Je ontdekt onder meer zeven volledige breuken, een statige gildebeker en een houten pijlenkoker, het enige niet-zilveren object. De eeuwenoude voorwerpen zijn afkomstig van stedelijke en landelijke schuttersgilden uit verschillende streken. Pronkstuk is een breuk van de Sint-Sebastiaansgilde uit de 16de eeuw, het oudste voorwerp uit de schenking. De gelukkige winnaar van een jaarlijkse schietwedstrijd mocht deze breuk een jaar lang dragen als teken van zijn koninklijke waardigheid.

Wil je meer weten over schuttersgilden, de betekenis van het zilver in het gildewezen en het legaat van Ludo van Bogaert? Deze onderwerpen kwamen aan bod in een themanummer van Ons Heem uit 1994. Dit uitverkochte themanummer is nu gedigitaliseerd en integraal beschikbaar op onze website. Je kunt het op deze pagina doorbladeren en/of downloaden.

De tentoonstelling ‘De Zilverkamer’ is nog te bezoeken tot en met 30 september 2011, van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag (behalve feestdagen). Meer informatie op www.bokrijk.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Tentoonstellingen.