Schatgraven in het filmarchief

Op vrijdag 23 september vindt in Hasselt een themadag plaats over het belang van het ontsluiten en hergebruiken van documentair-historisch filmmateriaal. Deze dag kadert in de wervingscampagnes ‘Limburg in klank en beeld’ van Heemkunde Limburg en ‘Een blikje geluk’ van het Limburgs Museum in Venlo. De centrale vraag is: hoe wordt ons filmisch erfgoed ingezet ten behoeve van welke doelgroepen? Immers: documentair-historisch bewegend beeldmateriaal is van onschatbare waarde voor onze kijk op het recente verleden.

Het is onmogelijk om de geschiedenis van de 20ste eeuw te bestuderen zonder aandacht voor deze bron. Het is ontegensprekelijk dat we ons met behulp van documentair-historische films en video’s letterlijk een veel beter beeld kunnen vormen van het dagelijks leven en werken van vorige en huidige generaties. En over het inzetten van dit materiaal op diverse wijzen kunnen we nog veel leren. Deze themadag is dan ook een uitgelezen kans om dit te doen. De organisatoren bieden een aantal filmmakers en instellingen de gelegenheid hun activiteiten en plannen te schetsen en erover te spreken.

Inschrijven voor de themadag ‘Schatgraven in het filmarchief’ kan nog tot 16 september. Je vindt het volledige programma en alle praktische informatie op deze folder (pdf).

De studiedag is een organisatie van het Interlimburgs Volkskundig Samenwerkingsverband (IVOS), i.s.m. de provincie Limburg. Aansluitend bij de themdag wordt om 16 uur ook het boek ‘Limburg siert en viert’ van het Limburgs Volkskundig Genootschap voorgesteld.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.