Rond de Rokken van de Reus

Al eeuwenlang slagen reuzen er moeiteloos in om hopen harten te veroveren. Daardoor is de reuzencultuur in Vlaanderen tot op de dag van vandaag springlevend. Het gaat daarbij om veel meer dan alleen de reuzenpoppen en hun geschiedenis: ook de mensen die hun schouders onder een reus zetten én de gebruiken die zij in stand houden, zijn bijzonder boeiend. En net dat willen de collega’s van Volkskunde Vlaanderen in de verf zetten met het nieuwe project ‘Rond de Rokken van de Reus’.

Benieuwd waar het allemaal om gaat? Op www.feestelijkvlaanderen.be/reuzen kan je alles vinden over de reuzencultuur en iedereen die rond de rokken van een reus vertoeft. Via het reuzenregister spoor je in een handomdraai op welke reus zich waar bevindt. Ben je zelf lid van een vereniging rond een reus, dan kan je die reus met een paar simpele muisklikken aan het online register toevoegen. Alle informatie is vervolgens op handige infofiches terug te vinden. Op elk van die fiches kan iedereen bovendien ook eigen foto’s en verhalen plaatsen. Voorts komt er ook een meldpunt waar je allerlei weetjes, tips of zoekertjes kan achterlaten. Door zelf iets aan deze website toe te voegen help je ons om alle bijzonderheden van de reuzencultuur zoals die nu is, in kaart te brengen.

Rond de Rokken van de Reus is een initiatief van Volkskunde Vlaanderen in samenwerking met Reuzen in Vlaanderen, La Maison des Géants in Ath en La Ronde des Géants. Naast de website omvat het project ook een onderzoek naar de reuzencultuur.

www.feestelijkvlaanderen.be/reuzen

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Projecten.