Reinaertprijs 2009 voor Lut Bavay

De jaarlijkse Heemdag Oost-Vlaanderen vond op 10 mei 2009 plaats in Zele. Tijdens de provinciale heemdag werd Lut Bavay gehuldigd als laureaat van de Reinaertprijs 2009. Historica Lut Bavay is al 25 jaar actief in de heemkring Erpe-Mere. Naast vele bijdragen over de lokale geschiedenis, werd ze ook aangezocht als mede-auteur van het boek rond kleine monumenten in Oost-Vlaanderen, dat onder de titel ‘Beelden in de straat’ werd uitgegeven door Heemkunde Vlaanderen. Het is de eerste keer dat de Reinaertprijs wordt uitgereikt aan een vrouwelijke heemkundige.

Sinds 1970 wordt door het verbond jaarlijks de Reinaertprijs uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder onderscheiden heeft op heemkundig gebied. De prijs bestaat uit een beeld van Reinaert de Vos, een kunstwerkje van de hand van Zelenaar André Boeykens en een oorkonde waar sinds 1980 ook een medaille aan toegevoegd werd. Alle kringen kunnen een kandidatuur indienen, zelfs van iemand die niet tot de eigen kring behoort.

De laureaat wordt bij geheime stemming op de algemene vergadering in het voorjaar verkozen. De uitreikingsplechtigheid volgt enkele maanden later op de heemdag Oost-Vlaanderen. J. Weyns is de enige niet-Oost-Vlaming die met de Oost-Vlaamse Reinaertprijs werd bedacht.

Overzicht laureaten

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.