Provinciale heemdagen

In het voorjaar organiseren de provinciale koepels voor heemkunde traditioneel hun studie- en ontmoetingsdagen.

Zo organiseert Heemkunde Gouw Antwerpen op zaterdag 19 maart zijn Gouwdag in Kasterlee. In de voormiddag staan de kwartierbesprekingen in het teken van het thema ‘Werk: toen de stad naar ’t dorp kwam en nu’. ’s Namiddags worden de deelnemers ontvangen op het heemerf van Heemkundige Kring Kasterlee–Lichtaart–Tielen. Deelnemers kunnen kiezen voor een bezoek aan het Koreamuseum en de waterburcht van Tielen of een natuurwandeling. De dag wordt afgesloten met de toekenning van de eremerken en de kentekens voor de heemmusea. Je vindt alle informatie over de Gouwdag via deze pagina.

Op zondag 19 april organiseert Heemkunde Oost-Vlaanderen de 47ste provinciale heemdag in Aalst. Heemkundige Kring De Faluintjes is gastheer van deze ontmoetingsdag, die in het teken zal staan van een typische streekspecialiteit: de hop. Ze tonen de laatste restanten van de hopcultuur en laten de deelnemers ook proeven van de lekkere hopkeesten. Na de lezingen en de rondrit met de bus volgt een plechtige zitting, met onder meer de uitreiking van de Reinaertprijs. Het programma en het inschrijvingsformulier vind je in deze folder (pdf).

De provinciale heemdagen in West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant vinden plaats in mei. Meer informatie hierover volgt, maar je kunt alvast de data en locaties noteren:

  • Heemkunde West-Vlaanderen: zaterdag 7 mei in Tielt
  • Heemkunde Limburg: zaterdag 14 mei in Veldwezelt (Lanaken)
  • Heemkunde Vlaams-Brabant: zondag 29 mei in Halle

Overzicht provinciale koepels voor heemkunde

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.