Provinciale heemdagen 2012

In het voorjaar organiseren de verschillende provinciale koepels voor heemkunde traditioneel hun studie- en ontmoetingsdagen.

Zo organiseert Heemkunde Gouw Antwerpen op zaterdag 24 maart zijn Gouwdag in Heist-op-den-Berg. In de voormiddag staan de kwartierbesprekingen in het teken van het thema ‘Heemkunde: venster op de wereld’. ’s Namiddags staan bezoeken op het programma. De dag wordt afgesloten met de toekenning van de eremerken en de kentekens voor de heemmusea. Je vindt meer informatie over de Gouwdag via heemkunde-gouwantwerpen.be.

Heemkunde West-Vlaanderen organiseert op zaterdag 5 mei zijn heemdag in Lichtervelde, met als gastheer de Heemkundige Kring Karel van de Poele. In de voormiddag staat de heemdag in het teken van Lichterveldse accordeons, volksmuziek en marktliederen. ’s Namiddags staat een geleide erfgoedwandeling en busrit in Lichtervelde op het programma, met bijzondere aandacht voor volksgeloof en veldkapellen. Alle informatie over de West-Vlaamse heemdag vind je in deze uitnodiging (pdf).

De provinciale vergadering van Heemkunde Vlaams-Brabant vindt plaats op zondag 13 mei in Kortenberg, in het kader van ‘900 jaar Everberg’ en ‘700 jaar Charter van Kortenberg’. In de voormiddag worden enkele lezingen rond het dagthema ‘Ons dorp in de middeleeuwen’ gevolgd door een receptie met de uitreiking van de Prijs voor Heemkunde. ’s Namiddags zijn er geleide bezoeken voorzien aan een aantal middeleeuwse relicten uit de regio en de tentoonstelling over ‘Het Charter van Kortenberg’. Alle informatie over de dag vind je op deze pagina.

Ook de provinciale heemdagen in Limburg en Oost-Vlaanderen vinden plaats in mei. Meer informatie hierover volgt.

Overzicht provinciale koepels voor heemkunde

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.