Provinciale heemdagen 2014

In het voorjaar organiseren de verschillende provinciale koepels voor heemkunde naar jaarlijkse gewoonte hun studie- en ontmoetingsdagen.

Zo organiseert Heemkunde Gouw Antwerpen op zaterdag 1 maart zijn Gouwdag in Aartselaar. In de voormiddag licht Joke Bungeneers de nieuwe projectsubsidiereglementering van de provincie Antwerpen toe. ’s Namiddag staan bezoeken aan het kasteel Cleydael en de kerk van Hemiksem op het programma. Je vindt alle informatie over de Gouwdag via deze pagina.

De Heemdag van Heemkunde Oost-Vlaanderen op zaterdag 10 mei in Gent staat in het teken van archiefwerking en de vijftigste verjaardag van Heemkunde Oost-Vlaanderen. In de voormiddag is er een lezing door Pieter-Jan Lachaert (Stadsarchief) en in de namiddag staan bezoeken aan de diverse archiefinstellingen in het centrum van Gent op het programma (Amsab – Liberaal Archief – Provinciaal Archief – Universiteitsarchief – Archief van de Zusters van Liefde – Archief Augustijnenklooster).

De Gouwdag van Heemkunde Limburg vindt plaats op 17 mei in Zutendaal met als thema ‘Schans’ (oud militair verdedigingswerk). In de voormiddag zijn er lezingen van Jozef Mertens en Glenn De Nutte. ’s Namiddags staat een bezoek aan twee schansen in Zutendaal op het programma.

Op zaterdag 31 mei organiseert Heemkunde West-Vlaanderen in Koekelare zijn heemdag met als thema ‘migratie’. In de voormiddag staat emigratie naar Amerika op het programma. ’s Namiddags zijn er bezoeken gepland aan het vernieuwde Lange Max Museum, het documentatiecentrum Hadock, het Fransmansmuseum en het vernieuwde Käthe Kollwitz Museum.

De provinciale vergadering van Heemkunde Vlaams-Brabant vindt uitzonderlijk plaats in het najaar, op 26 oktober in Haacht. De dag staat helemaal in het teken van de Eerste Wereldoorlog, met in de voormiddag voordrachten door Henri Vannoppen en Luc Vandeweyer. ’s Namiddags staat een bustocht naar het Museum van Zilveren Helmen op het programma, met een rondleiding in het Belevingscentrum van Tildonk.

Meer informatie over de provinciale koepels vind je via deze link.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.