Provinciale heemdagen (2)

In het voorjaar organiseren de provinciale koepels voor heemkunde traditioneel hun studie- en ontmoetingsdagen. De provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen kwamen in een vorig artikel al uitgebreid aan bod; hieronder vind je nu ook meer informatie over de provinciale heemdagen in West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Heemkunde West-Vlaanderen organiseert op zaterdag 7 mei zijn heemdag in Tielt, met heemkring ‘De Roede van Tielt’ als gastheer. In de voormiddag staat de ledenvergadering in het teken van ‘Thielt 1914-’18’. Als alternatief kun je deelnemen aan een geleid bezoek aan bloemendorp Kanegem met zijn Flandrienmuseum. ’s Namiddags staat een geleide wandeling door Tielt op het programma, met een bezoek aan het vernieuwde bezoekerscentrum Mulle de Terschueren. De dag wordt afgesloten met de ondertekening van een beleidsconvenant met de provincie West-Vlaanderen. Alle informatie over de West-Vlaamse heemdag vind je in deze uitnodiging (pdf).

Op zaterdag 14 mei vindt de 36ste Gouwdag van Heemkunde Limburg plaats in Veldwezelt, en dit naar aanleiding van het 100e nummer van het tijdschrift van de lokale kring Wiosello. Onder de titel ‘Erf-goed bezig??’ staan de bezoeken en lezingen stil bij de evolutie in de sectoren van heemkunde en erfgoed. Vanwaar komen de heemkringen en waarheen evolueren ze? Na een aantal interessante lezingen in de voormiddag, kunnen de deelnemers in de namiddag kiezen voor een wandeling langs Veldwezelts erfgoed of een landschapswandeling vanuit de Waterburcht Pietersheim. Het programma en het inschrijvingsformulier vind je in deze aankondiging (pdf).

De provinciale vergadering van Heemkunde Vlaams-Brabant vindt plaats op zondag 29 mei in Halle. De Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle en Omgeving treedt op als gastheer van de dag, die als thema ‘Kloosters en devoties’ heeft. In de voormiddag worden enkele lezingen rond het dagthema gevolgd door een receptie met de uitreiking van de Prijs voor Heemkunde. ’s Namiddags zijn er geleide bezoeken voorzien aan de basiliek van O.-L.-Vrouw van Halle, aan het stedelijk museum van Halle en aan de opgravingen van het kasteel van Halle onder de kliniek van de Zusters Augustinessen. Alle informatie over de dag vind je op deze pagina.

Overzicht provinciale koepels voor heemkunde

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.