Provinciale heemdagen (2)

In het voorjaar organiseren de provinciale koepels voor heemkunde traditioneel hun studie- en ontmoetingsdagen. De provincies Antwerpen en West-Vlaanderen kwamen in een vorig artikel al uitgebreid aan bod; hieronder vind je nu ook meer informatie over de provinciale heemdagen in Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Op zaterdag 12 mei organiseert Heemkunde Oost-Vlaanderen de 48ste provinciale heemdag in Assenede. Heemkring De Twee Ambachten is gastheer van deze ontmoetingsdag, die in het teken zal staan van het thema ‘Op zoek naar een verdwenen haven…’. Na een vertoning van een film over Assenede en een lezing over het plaatselijke dialect, gaan de deelnemers in de namiddag op verkenning in en rond Boekhoute. De dag wordt afgesloten met een plechtige zitting, met onder meer de uitreiking van de Reinaertprijs. Het programma en de praktische informatie vind je hier.

De provinciale vergadering van Heemkunde Vlaams-Brabant vindt plaats op zondag 13 mei in Kortenberg. Het Erfgoedhuis Kortenberg treedt op als gastheer van de dag, die als thema ‘Ons dorp in de middeleeuwen’ heeft, en dit in het kader van ‘900 jaar Everberg’ en ‘700 jaar Charter van Kortenberg’. In de voormiddag worden enkele lezingen rond het dagthema gevolgd door een receptie met de uitreiking van de Prijs voor Heemkunde. ’s Namiddags zijn er geleide bezoeken voorzien aan verschillende interessante sites in de omgeving. Alle info vind je op deze pagina.

Op zaterdag 19 mei ten slotte vindt de 37ste Gouwdag van Heemkunde Limburg plaats in Dilsen, en dit naar aanleiding van de vieringen rond ‘950 jaar Dilsen’. De Geschied- en Heemkundige Kring Dilsen is gastheer voor deze dag, met al thema ‘Vrome vrouwen’. In de voormiddag zijn er o.a. referaten van Herman Jansen en Katrien Houbey. ’s Namiddags staan een bezoek aan het oude Dilsen en de geitenboerderij Ommersteyn op het programma. Meer informatie over de Limburgse gouwdag wordt binnenkort bekendgemaakt. Noteer de datum alvast in je agenda!

Overzicht provinciale koepels voor heemkunde

Foto: het vissersschip BOU 8 in Boekhoute (Toerisme Vlaanderen)

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.