Proeven van het Rijksarchief: workshops over minder bekende archiefbronnen – nu ook op dinsdagvoormiddagen!

In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de negentiende eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Om er mee aan de slag te gaan, moet je echter weten hoe je er je weg in vindt. Met een enquête peilden Heemkunde Vlaanderen en het Rijksarchief naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. De bronnen die hen het meest interesseerden, kan je nu via deze workshopreeks in het Rijksarchief  leren kennen.

Tijdens de workshops geeft een specialist uit het Rijksarchief je telkens praktische informatie voor het gebruik van de bron voor lokaal historisch onderzoek. Hoe ontstond de bron en wat was de historische context waar we rekening mee moeten houden? Welke informatie kun je er vinden? Hoe moet je er historische kritiek op toepassen? Daarnaast krijg je ook voorbeelden van onderzoeksvragen en kun je het bronnenmateriaal zelf ook bestuderen.

Deze workshopreeks vond al plaats in de andere provincies. In het najaar van 2018 sluiten we de cursusreeksen af met een editie in de provincie Antwerpen. Aanvankelijk vonden deze workshops enkel plaats in de namiddag. Wegens aanhoudend succes worden ze nu ook in de voormiddag georganiseerd. Vlug inschrijven blijft evenwel de boodschap! We zijn deze keer te gast in het FelixArchief/OCMW- en stadsarchief Antwerpen. Het Rijksarchief Antwerpen is omwille van verbouwingen immers tijdelijk overgebracht naar Beveren.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heemkundigen die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

Tijdstip

Telkens op dinsdagvoormiddag van 9u30 tot 12u30 (voor de info i.v.m. de volzette namiddagsessies, klik hier)

Data, inhoud workshops en sprekers

 • Workshop 1: 2 oktober 2018 | Inleidende sessie: welkomstwoord (Daphné Maes), voorstelling werking en belangrijkste bewaarde archieven FelixArchief/OCMW- en stadsarchief Antwerpen (Inge Schoups), voorstelling van de collecties van het Rijksarchief (Johan Dambruyne) en zoekrobot (Annelies Coenen). Hoe kan ik op een efficiënte manier zoeken in de zoekrobot ‘zoeken naar personen’? Hoe zoek ik via de zoekrobot ‘zoeken naar archieven’ documenten die voor de geschiedenis van mijn dorp belangrijk zijn? – VOLZET
 • Workshop 2: 9 oktober 2018 | Kadaster (Rombout Nijssen). – VOLZET
  Waar kan ik oude en nieuwe kadasterplannen van mijn gemeente raadplegen? Hoe zoek ik informatie over de bouw- en de bezitsgeschiedenis van een pand?
 • Workshop 3: 16 oktober 2018 | Notariaat (Michel Oosterbosch) – VOLZET
  Kan ik huwelijkscontracten van mijn voorouders terugvinden in het notariaat? Hoe kan ik in de onoverzichtelijke massa notariaatsarchieven toch doelgericht zoeken?
 • Workshop 4: 23 oktober 2018 | Registratiekantoren (Marij Preneel) – VOLZET
  Waar vind ik de erfenisaangiften van mijn voorouders terug? Welke eigendommen kochten en verkochten mijn voorouders?
 • Workshop 5: 6 november 2018 | Justitie en gevangenissen (Paul Drossens) – VOLZET
  Hoe vind ik informatie over de criminaliteit/gepleegde misdrijven in mijn gemeente in de 19de-20ste eeuw? Hoe reconstrueer ik het gerechtelijke en/of penitentiaire verleden van een van mijn voorouders?
 • Workshop 6: 13 november 2018 | Bevolkingsstatistieken van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (Marij Preneel) Hoeveel  tweelingen werden er in mijn gemeente geboren in 1886? En hoeveel mensen stierven er aan cholera? De ‘Mouvement de la population et de l’état civil’ staat sinds 2016 online en bevat een schat aan demografische data over je gemeente.

Locatie

Alle workshops gaan door in het FelixArchief/OCMW- en stadsarchief Antwerpen (Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen)

Organisatie

Rijksarchief en Heemkunde Vlaanderen i.s.m. het FelixArchief/OCMW- en stadsarchief Antwerpen

Prijs

Deelnemen kost 20 euro voor de volledige reeks of 5 euro per les. Tijdens de workshops ontvang je cursusmateriaal en een drankje.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan in principe tot drie dagen voor de workshop(s) via onderstaand inschrijvingsformulier. Maar het aantal deelnemers is wel beperkt tot 25. Vlug inschrijven is dus de boodschap! Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Naam

E-mailadres

Organisatie

Adres

Telefoonnummer

Aantal deelnemers

Namen deelnemers

Schrijft in voor

Volledige reeks - voormiddag (VOLZET)
Workshop 1 (2 oktober) - voormiddag (VOLZET)
Workshop 2 (9 oktober) - voormiddag (VOLZET)
Workshop 3 (16 oktober) - voormiddag (VOLZET)
Workshop 4 (23 oktober) - voormiddag (VOLZET)
Workshop 5 (6 november) - voormiddag (VOLZET)
Workshop 6 (13 november) - voormiddag

Opmerkingen (wens je bijvoorbeeld een factuur?)

Kruis dit vakje aan als je de maandelijkse e-nieuwsbrief van Heemkunde Vlaanderen wenst te ontvangen.

We zijn bezorgd om uw persoonsgegevens en willen u dus informeren over hoe wij hier mee omgaan. Kruis dit vakje aan als u onze privacyverklaring gelezen en goedgekeurd heeft. Deze kan u vinden op www.heemkunde-vlaanderen.be/privacyverklaring of door onderaan deze pagina op de link 'privacyverklaring' te klikken.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Voorbije vormingen.