Proeven van het Rijksarchief. Workshops over minder bekende archiefbronnen

In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de negentiende eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Om er mee aan de slag te gaan, moet je echter weten hoe je er je weg in vindt. Met een enquête peilden Heemkunde Vlaanderen en het Rijksarchief naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. Tijdens deze workshopreeks maak je in het Rijksarchief kennis met de bronnen die hen het meeste interesseerden.

Tijdens de workshops geeft een specialist uit het Rijksarchief je telkens praktische informatie voor het gebruik van de bron voor lokaal historisch onderzoek. Hoe ontstond de bron en wat was de historische context waar we rekening mee moeten houden? Welke informatie kun je er vinden? Hoe moet je er historische kritiek op toepassen? Daarnaast krijg je ook voorbeelden van onderzoeksvragen en kun je het bronnenmateriaal zelf ook bestuderen.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heemkundigen die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

Tijdstip

Telkens op donderdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.

Data, inhoud workshops en sprekers

 • Workshop 1: 27 april 2017 | Inleidende sessie: voorstelling van de collecties van het Rijksarchief (Rombout Nijssen) en zoekrobot (Annelies Coenen). –> VOLZET
  Hoe kan ik op een efficiënte manier zoeken in de zoekrobot ‘zoeken naar personen’? Hoe zoek ik via de zoekrobot ‘zoeken naar archieven’ documenten die voor de geschiedenis van mijn dorp belangrijk zijn?
 • Workshop 2: 4 mei 2017 | Kadaster (Rombout Nijssen). –> VOLZET
  Waar kan ik oude en nieuwe kadasterplannen van mijn gemeente raadplegen? Hoe zoek ik informatie over de bouw- en de bezitsgeschiedenis van een pand?
 • Workshop 3: 11 mei 2017 | Notariaat (Michel Oosterbosch) –> VOLZET
  Kan ik huwelijkscontracten van mijn voorouders terugvinden in het notariaat? Hoe kan ik in de onoverzichtelijke massa notariaatsarchieven toch doelgericht zoeken?
 • Workshop 4: 18 mei 2017 | Registratiekantoren (o.a. erfenisaangiften) (Pieterjan Lannoy) –> VOLZET
  Waar vind ik de erfenisaangiften van mijn voorouders terug? Welke eigendommen kochten en verkochten mijn voorouders?
 • Workshop 5: 1 juni 2017 | Justitie en gevangenissen (Paul Drossens) –> VOLZET
  Hoe vind ik informatie over de criminaliteit/gepleegde misdrijven in mijn gemeente in de 19de-20ste eeuw? Hoe reconstrueer ik het gerechtelijke en/of penitentiaire verleden van een van mijn voorouders?

Locatie

Alle workshops gaan door in het Rijksarchief van Hasselt (Bampslaan 4, 3500 Hasselt).

Inschrijven

Inschrijven voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk. Je kan je wel nog op de reservelijst laten zetten. Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

 

 

logos_proeven

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.