Parochieverslagen Eerste Wereldoorlog online

De Belgische bisdommen en het Rijksarchief hebben parochieverslagen uit de Eerste Wereldoorlog gedigitaliseerd en online gezet.

In het voorjaar van 1919 kregen alle Belgische pastoors een vragenlijst die als leidraad voor een oorlogsverslag uit hun parochie moest dienen. De verslagen werden per bisdom ingezameld en zouden tot stof van een gedenkboek dienen, maar om allerlei redenen is dat nooit verschenen. Van de meeste parochies is een dergelijk verslag bewaard. Een uitgebreide toelichting bij deze parochieverslagen vind je hier.

Digitaliseringsproject

De afgelopen jaren werden heel wat van die parochieverslagen over de Eerste Wereldoorlog uitgegeven. De herdenkingsgolf naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog heeft de vraag naar raadpleging van de parochieverslagen sterk doen toenemen. Om aan deze vraag tegemoet te komen, sloegen de Belgische bisdommen en het Rijksarchief de handen in elkaar.

Je kan de parochieverslagen raadplegen via de website van het Rijksarchief. Om ze daarop terug te vinden heb je wel wat hulp nodig. Die vind je op deze pagina van ons tijdschrift Bladwijzer.

Bijkomende tip: je moet ingelogd zijn op de website van het Rijksarchief om de documenten te kunnen bekijken. Registreren is evenwel gratis.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Bladwijzer.