Overpeltse priester-heemkundige krijgt hoogste Vlaamse onderscheiding

Tijdens de Heemdag, de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen vzw, zijn op 4 oktober 2008 twee Limburgers onderscheiden. De hoogste Vlaamse erkenning op heemkundig gebied, het Jozef Weyns-eremerk, ging naar de Overpeltse priester Giel Hendriks voor zijn jarenlange inzet voor de heemkunde op nationaal, provinciaal en lokaal vlak. Peter Nulens van ‘Lekker Limburgs’ werd voor zijn inspanningen voor de Vlaamse gastronomie en de streekgebonden traditie beloond met het Joachim Beuckelaer-eremerk.

Het Jozef Weyns-eremerk werd in 1984 ingesteld als eerbetoon aan dr. Jozef Weyns, eerste conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk en vierde nationaal voorzitter van het toenmalige Verbond voor Heemkunde. Het wordt uitgereikt aan iemand die zich op het vlak van de heemkunde uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt. Het eremerk gaat dit jaar naar Giel Hendriks, secretaris van Heemkunde Limburg (1982-2006) en al bijna 30 jaar bestuurslid van het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde van Overpelt. “Hij krijgt deze onderscheiding als blijk van waardering voor zijn heemkundig werk, zijn onverdroten inzet en totale toewijding ter bevordering van de heemkunde, en dit zowel op lokaal, provinciaal als nationaal vlak,” aldus Fons Dierickx, voorzitter van Heemkunde Vlaanderen vzw.

Het Joachim Beuckelaer-eremerk, genoemd naar de 16de-eeuwse Antwerpse schilder die als de ‘meester’ van vrucht en vlees, van keuken en koken wordt beschouwd, beloont dit jaar Peter Nulens van ‘Lekker Limburgs’. Hij krijgt de prijs voor het promoten van de Limburgse streekgerechten. Fons Dierickx: “Deze eminente Limburger zet zich reeds meer dan twintig jaar met hart en ziel in voor de promotie, de instandhouding en de ontwikkeling van het Limburgse culinair patrimonium. Kwaliteit, service en een gedreven productenkennis zijn de troeven van ‘Lekker Limburgs’. Doorheen een grote variatie aan streekproducten en streekspecialiteiten proeft men er van het echte Limburg.”

Meer informatie over ‘Lekker Limburgs’ is te vinden op de website www.lekkerlimburgs.be

De eremerken werden plechtig uitgereikt op zaterdag 4 oktober in de C-Mine in Genk.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.