Oude Izegemse kranten digitaal raadpleegbaar dankzij heemkring Ten Mandere

Heemkundige Kring Ten Mandere heeft verschillende oude Izegemse kranten gedigitaliseerd. Ze zijn te raadplegen via www.tenmandere.be.

Het bestuur van Ten Mandere nam tijdens de jaarwisseling het besluit om de oudste Izegemse kranten te digitaliseren. Met de steun van o.a. de provincie West-Vlaanderen slaagden ze erin dit te doen voor alle Izegemse uitgaves uit de periode 1894 tot en met 1920. Concreet gaat het over de volgende edities:

  • De Gazette van Iseghem (1894-1914)
  • Boos Iseghem (1912-1914)
  • Ons Iseghem (1919-1920)
  • Het Iseghemsche Volk (1912-1914)

Je kan de kranten in PDF formaat downloaden via de website. Om het geheel te vergemakkelijken, kan je ook eerst een database downloaden waarin je kan zoeken naar een Izegems krantenartikel. De database gaat tot 1950. De edities die niet op het net staan, kan je raadplegen in het Ten Mandere-archief.

Heemkundige Kring Ter Mandere werd gesticht in 1960 op initiatief van schoolinspecteur Rafaël Verholle met als werkgebied “Izegem en omliggende”. Ten Mandere richtte in de loop der jaren tentoonstellingen in, lag aan de basis van het schoeiselmuseum en het borstelmuseum, legde een archief aan, gaf voordrachten en organiseerde cursussen in oud schrift. Ook publiceren ze al sinds 1960 het tijdschrift Ten Mandere. Dit tijdschrift verschijnt nog steeds drie maal per jaar, waarbij er telkens minstens één themanummer bij zit.

Foto: “Steekt wel deze waarheid in uw hoofd” – wijze raad uit Boos Iseghem, editie van 5 oktober 1912.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.