Oproep: Johannesschotels in de Lage Landen

Soetkin Vanhauwaert startte dit jaar aan de KU Leuven met een doctoraatsonderzoek naar de Johannesschotel in de Lage Landen. Hiervoor is ze op zoek naar ‘vergeten’ Johannesschotels in parochies, kapelletjes, maar ook in particuliere verzamelingen.

Tijdens de middeleeuwen werd uit het bijbelverhaal van de dood/onthoofding van Johannes de Doper het motief van het caput-in-disco, het hoofd op de schotel geïsoleerd. De beul, Salomé en het banket verdwenen, en het afgehakte hoofd van de heilige gepresenteerd op een schaal werd een losstaand motief in de kunsten. Zowel in de beeldhouwkunst en schilderkunst als in de edelsmeedkunst en grafiek zijn voorbeelden te vinden. Sommige Johannesschotels bevatten een reliek, sommige werden aan de muur van de kerk opgehangen, rondgedragen in processies of vereerd tegen hoofdpijn en epilepsie.

Heb jij of je organisatie zo’n Johannesschotel in het bezit of ken je iemand die er één bezit, gelieve dan contact op te nemen via onderstaande gegevens. Discretie wordt verzekerd.

Soetkin Vanhauwaert
OE Kunstwetenschappen – Faculteit Letteren
Katholieke Universiteit Leuven
Blijde-Inkomststraat 21 – bus 3313
B-3000 Leuven

Soetkin.vanhauwaert@arts.kuleuven.be
Tel: +32 16 3 25490 (ma-di)
Tel: +32 16 324865 (do-vr)

Foto: © KIK-IRPA, Brussel

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.